Η κατάσταση πλέον στην Barcelona είναι τραγελαφική και η υπομονή του Lionel Messi, που βλέπει τα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο στα 33 του να πηγαίνουν στράφι, μοιάζει να εξαντλείται.

Σε αυτή την ηλικία η απόδοση των περισσότερων παικτών και δη των επιθετικών τείνει να φθίνει, αλλά ο Messi με τον Cristiano Ronaldo είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις. Μπορούν ακόμα να κάνουν την διαφορά για τις ομάδες τους, όμως χρειάζονται παραπάνω βοήθεια. Από τους συμπαίκτες τους, τον προπονητή τους και φυσικά την διοίκηση του συλλόγου τους. Ο Αργεντινός την τελευταία διετία όμως κουβαλάει μόνος του την Barcelona και είναι ξεκάθαρο πως δεν αντέχει άλλο.

Πέρυσι ο Ernesto Valverde κατέστρεψε μία από τις κορυφαίες χρονιές του και φέτος ο Messi βρέθηκε να κάνει τα πάντα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Την περασμένη σεζόν ήταν τόσο καλός που φαινόταν πως η παρουσία του και μόνο θα αρκούσε ώστε η Barcelona να πάρει όλους τους τίτλους που διεκδικούσε. Χάρη στα 36 γκολ του κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία για 8η φορά σε 11 χρόνια και με τα 12 που έβαλε στο Champions League η επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης θεωρούταν αναμενόμενη. Ειδικά μετά το hat-trick του και το 3-0 επί της Liverpool στο Camp Nou για το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών της διοργάνωσης.

Η απίστευτη κατάρρευση της στο Anfield, όπου έχασε 4-0 και αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια, άρχισε να φανερώνει τα σοβαρά θέματα που έχει σε όλους τους τομείς. Το πράγμα στράβωσε τόσο πολύ μάλιστα μετά από αυτό το αποτέλεσμα που έχασε και το Copa del Rey από την Valencia βλέποντας μία σεζόν που προοριζόταν για μυθική να καταλήγει σε φιάσκο. Ο Messi επιβραβεύτηκε για την τρομακτική απόδοση του κερδίζοντας τόσο την Χρυσή Μπάλα όσο και το Χρυσό Παπούτσι (για 3η συνεχόμενη χρονιά), αλλά δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Βγήκε μπροστά και αφού ανέλαβε τις ευθύνες του προειδοποίησε πως αν δεν δοθούν δραστικές λύσεις η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Τελικά αποδείχτηκε πως είχε δίκιο. Η εικόνα της Barcelona φέτος ήταν τραγική και παρόλα αυτά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάρει το πρωτάθλημα εάν ο αρχηγός της είχε έστω μια μικρή χείρα βοηθείας. Ο Messi έλειψε στα πέντε από τα εφτά πρώτα παιχνίδια της La Liga λόγω τραυματισμού και η Barcelona, παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της εντός έδρας, είχε κάνει ήδη δύο ήττες και μία ισοπαλία μακριά από το γήπεδο της. Δηλαδή ένα από τα βασικά της προβλήματα επί Valverde εξακολουθούσε να υπάρχει. Υπό τις οδηγίες του η προσέγγιση όλων των αγώνων εκτός Camp Nou ήταν εξαιρετικά συντηρητική και συχνά αναποτελεσματική. Η Barcelona έξω από την Βαρκελώνη έμοιαζε με ομάδα που έπαιζε για να «κλέψει» βαθμούς από τον αντίπαλο της και όχι με πρωταθλήτρια που έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο για να τελειώσει την υπόθεση νίκη το συντομότερο δυνατό.

Με τον Messi να επιστρέφει στην δράση σε τοπ φόρμα και να σκοράρει από την 8η μέχρι την 16η αγωνιστική 12 φορές, η Barcelona με εξαίρεση την εκτός έδρας ήττα από την Levante έκανε μόνο νίκες και κάλυψε το -4 από την Real Madrid. Το μεταξύ τους 0-0 στο Camp Nou, το 2-2 με την Sociedad στο Anoeta που είχε προηγηθεί και το επίσης 2-2 στην έδρα της Espanyol που ακολούθησε, ξεχείλησαν το ποτήρι και οδήγησαν στην απόλυση του Valverde μετά τον αποκλεισμό από την Atletico Madrid (η Barcelona ήταν μπροστά 2-1 και δέχτηκε δύο γκολ στο 80′ και στο 81′ χάνοντας 3-2) στα ημιτελικά του Supercopa.

Ο Messi και η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών τον στήριζαν και είχαν ζητήσει από την διοίκηση την παραμονή του μετά το τέλος της περασμένης σεζόν, αλλά όλοι παραδέχτηκαν πως είχαν κάνει λάθος με πρώτο και καλύτερο τον Αργεντινό. Παρά την ήττα από την Valencia στο Mestalla, με την έλευση του Quique Setien τα πράγματα καλυτέρευσαν κάπως. Η Barcelona έκανε μόνο νίκες μέχρι που έχασε 2-0 στην Μαδρίτη από την Real, αλλά και πάλι όταν έγινε η διακοπή του πρωταθλήματος τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού ήταν δύο βαθμούς μπροστά της.

Εν τω μεταξύ είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε διοίκηση και παίκτες με τον Τεχνικό Διευθυντή της Barcelona, Eric Abidal να λέει δημόσια πως ορισμένοι (χωρίς να αναφέρει τα ονόματα τους) έριξαν εσκεμμένα την απόδοση τους προκειμένου να προκαλέσουν την απομάκρυνση του Valverde από τον πάγκο. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με τον Messi να φτάνει σε σημείο να τοποθετηθεί μέσω των social media (κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ μέχρι πρότινος) και να τον βάζει στην θέση του. Εκτός αυτού ο Αργεντινός καταφέρθηκε και εναντίον του νέου προπονητή του δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο πως με τον Setien η Barcelona δεν πρόκειται ούτε φέτος να πάρει το Champions League.

Ίσως βέβαια να μην ήταν κάτι προσωπικό, αφού όλοι στην ομάδα γνώριζαν πως ο 61χρονος Ισπανός τεχνικός αποτελεί λύση ανάγκης. Η αποστολή που ανέλαβε δεν ήταν εύκολη και το πρώτο πράγμα που διαπίστωσε ήταν πως η Barcelona είχε σοβαρό πρόβλημα στην δημιουργία φάσεων, καθώς οι μέσοι της δεν συνέβαλαν αποτελεσματικά σε αυτό τον τομέα. Έτσι αποφάσισε να στηριχτεί απόλυτα στον Messi μήπως και σώσει τουλάχιστον την χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από την ώρα που ανέλαβε ο Setien ο Αργεντινός κατέβαινε μονίμως στην μεσαία γραμμή για να πάρει τη μπάλα και να ξεκινήσει ο ίδιος την επίθεση της ομάδας του. Τα πάντα περνούσαν από τα πόδια του. Έφτασε να έχει συμμετοχή στα 27 από τα 36 γκολ της Barcelona μετά την αλλαγή προπονητή φτιάχνοντας μάλιστα για τους συμπαίκτες του πέντε παραπάνω τέρματα από όσα έβαλε μόνος του σε αυτό το διάστημα.

Από καθαρά παραγωγικής άποψης τα 25 τέρματα του Messi στην La Liga συνιστούν τα λιγότερα που έχει πετύχει μετά το 2009. Κι όμως ήταν αρκετά για να του δώσουν το βραβείο του πρώτου σκόρερ για 4η συνεχόμενη σεζόν και συνολικά για 7η φορά στην καριέρα του (σ.σ. πλέον έχει αναδειχτεί πρώτος σκόρερ περισσότερες φορές από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του Ισπανικού Πρωταθλήματος). Μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος σκόραρε έξι φορές στις 11 αγωνιστικές που απέμεναν, όμως δημιούργησε 10 γκολ και με τις 22 ασίστ του έσπασε το ρεκόρ των 20 του Xavi από το 2009 για τις περισσότερες σε μία σεζόν στην ιστορία της La Liga.

Το ότι ήταν πρώτος στο Ισπανικό Πρωτάθλημα σε αυτή την κατηγορία δεν προκάλεσε εντύπωση, αφού είχε γίνει και πέρυσι και πρόπερσι. Φέτος όμως ο Messi αναγκάστηκε να δημιουργήσει περισσότερο από ποτέ (το 2018 είχε 12 ασίστ και την περασμένη σεζόν 14) θυσιάζοντας την παραγωγικότητα του. Με την γλώσσα να του έχει βγει έξω από τα ατελείωτα πάνω κάτω σε όλα τα παιχνίδια δεν σκόραρε δύο φορές σε τρεις συνεχόμενους αγώνες. Η Barcelona ήρθε 0-0 με την Sevilla, κέρδισε 1-0 την Athletic Bilbao με τον αρχηγό της να δίνει έτοιμο γκολ στον Ivan Rakitic, έφερε 2-2 εκτός έδρας με την Celta με τον Αργεντινό να φτιάχνει και τα δύο τέρματα της, κέρδισε 4-1 την Villarreal με δύο δικές του ασίστ, επικράτησε 1-0 της Espanyol σε ένα σπάνιο παιχνίδι που ο Messi δεν είχε συμμετοχή στο γκολ και κέρδισε με το ίδιο σκορ και την Valladolid έπειτα από δική του ασίστ στον Arturo Vidal.

Όσο οι Καταλανοί πετούσαν βαθμούς δεξιά και αριστερά η Real μετά την διακοπή έκανε 10 συνεχόμενες νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με μια ισοπαλία που ουδόλως την ενόχλησε, αφού είχε εξασφαλίσει ήδη την επιστροφή της στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2017. Για πολλοστή φορά την τελευταία διετία λοιπόν ο Messi βρέθηκε να απολογείται για την εικόνα που παρουσίασε η Barcelona. Είπε έξω από τα δόντια πως οι Blaugrana χάρισαν τον τίτλο στην Real, χαρακτήρισε τη νοοτροπία τους απαράδεκτη και τόνισε πως αν συνεχίσουν έτσι δεν θα καταφέρουν να περάσουν ούτε τη Napoli στο Champions League.

Από την άλλη η διοίκηση και ειδικά ο Πρόεδρος της Barcelona, Josep Maria Bartomeu, κάνουν την πάπια. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ούτε έστω η παραμικρή αντίδραση για τα όσα συμβαίνουν και αν κρίνουμε από την τακτική που έχει ακολουθεί έως τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο Bartomeu ασχολείται με το πως θα επανεκλέγει στις εκλογές του 2021 οι οποίες εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία του κορονοϊού ήταν πολύ πιθανόν να γίνουν εσπευσμένα αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν την τραγική κατάσταση της ομάδας. Κατά την διάρκεια της σεζόν μάλιστα αποκαλύφθηκε πως έχει προσλάβει ανθρώπους να κάνουν πόλεμο στους ανταγωνιστές του μέσω των social media, αλλά και να ρίξουν «λάσπη» στους παίκτες που δεν είναι με το μέρος του.

Το μόνο «όπλο» που του έχει απομείνει πλέον είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Messi μέχρι το 2023. Ο Bartomeu ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό πως η συμφωνία έχει επιτευχθεί και προσπαθεί να πλασάρει τον εαυτό του ως τον Πρόεδρο που κράτησε τον Αργεντινό στην Βαρκελώνη, αφού κατά τα άλλα την τελευταία τριετία τα έχει κάνει θάλασσα. Κάκιστες επιλογές προπονητών, πλήρως αποτυχημένες μεταγραφές και ένα σωρό λεφτά στον βρόντο. Από τότε που η Barcelona πούλησε τον Neymar στην Paris Saint-Germain έχει κάνει τρεις προσθήκες (Coutinho, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann) που τις κόστισαν παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ η μία και δεν της έχουν προσφέρει τίποτα όπως και οι περισσότεροι από τους παίκτες που έχει αποκτήσει.

Ο Βραζιλιάνος ουσιαστικά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Η Barcelona δεν αναπολεί τόσο τα γκολ που έβαζε αλλά κυρίως αυτά που δημιουργούσε, καθώς τις δύο τελευταίες του σεζόν στην ομάδα είχε δώσει 31 ασίστ στην La Liga (16 το 2016 και 15 το 2017). Με τον Griezmann (9 γκολ, 4 ασίστ) εκτός τόπου και χρόνου, τον Luis Suarez (16 γκολ, 8 ασίστ) στα 33 του να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς και να μην μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικός όπως τα προηγούμενα χρόνια και τον μόνιμα τραυματία Dembele να κάνει μόλις πέντε εμφανίσεις στο Ισπανικό Πρωτάθλημα (τρεις σεζόν τώρα έχει δώσει το «παρών» σε 51 παιχνίδια, έχει σκοράρει 12 φορές και έχει δημιουργήσει άλλα τόσα γκολ), θα μπορούσε κανείς να πει πως η πιο αξιόπιστη βοήθεια που είχε φέτος στην επίθεση ο Messi ήταν ο 17χρονος Ansu Fati (7 γκολ, 1 ασίστ) που άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Το κέντρο της Barcelona πάλι, ήταν ανύπαρκτο. Όλοι μαζί οι μέσοι της δημιούργησαν οκτώ λιγότερα γκολ από τον Messi. Ο Frenkie de Jong (2 γκολ, 2 ασίστ) ήρθε από τον Ajax έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ. έπεσε θύμα των συντηρητικών τακτικών του Valverde και μετά την επανέναρξη της σεζόν τέθηκε εκτός μάχης με τραυματισμό. Ο Arthur (3 γκολ, 3 ασίστ) στις καλές βραδιές του έμοιαζε ιδανικός για το passing game των Καταλανών, αλλά συνήθως ήταν χαμένος μέσα στο γήπεδο και μετά από μόλις δύο σεζόν στην ομάδα παραχωρήθηκε στην Juventus με αντάλλαγμα τον Miralem Pjanic. Ο Rakitic (1 γκολ, 3 ασίστ) είδε για 3η συνεχόμενη χρονιά το όνομα του να πρωταγωνιστεί σε αμέτρητα μεταγραφικά σενάρια και μάλλον αποδέχτηκε πως είναι ξένο σώμα για την Barcelona κάνοντας την χειρότερη σεζόν του, ενώ ο ταλαντούχος 20χρονος Riqui Puig πήρε ευκαιρίες μόνο από τον Setien.

Ο ακούραστος Sergio Busquets ήταν ως συνήθως «βράχος» και μαζί με τον Vidal (8 γκολ), που έπαιξε ιδανικά τον ρόλο του «μπαλαντέρ» από τον πάγκο, ήταν οι μόνοι που διασώθηκαν. Η άμυνα ήταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Εάν ο Marc-Andre ter Stegen δεν ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο η Barcelona θα είχε δεχτεί πολλά περισσότερα από τα 38 γκολ που «έφαγε». Ο Clement Lenglet είναι ένας τίμιος παρτενέρ για τον Gerard Pique στο κέντρο της αμυντικής γραμμής, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποκτήθηκε για αναπληρωματικός. Στην θέση του κανονικά θα έπρεπε να παίζει ο Samuel Umtiti που όμως από τότε που στέφτηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Γαλλία είναι σκιά του εαυτού του.

Ο 26χρονος αμυντικός έδινε την εικόνα ενός «μικρού» Carles Puyol, αλλά εδώ και δυο χρόνια ή αν προτιμάτε από τότε που απειλούσε πως θα φύγει για να πάρει καλύτερο συμβόλαιο είναι συνέχεια τραυματίας. Η απουσία του μάλιστα έχει γίνει ανέκδοτο στα αποδυτήρια της Barcelona, αφού όπως λέγεται ούτε ο ίδιος ξέρει τι έχει. Στα άκρα της άμυνας ο Jordi Alba συνεχίζει να διαπρέπει από τα αριστερά. Μαζί με τον Suarez είναι οι μόνοι παίκτες με τους οποίους μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά ο Messi και δεν είναι τυχαίο πως ο Ισπανός μπακ (2 γκολ) ήταν 3ος σε ασίστ μετά τον Αργεντινό και τον Ουρουγουανό με έξι. Από τα δεξιά όμως η «βάρκα» μπάζει νερά. Ο Nelson Semedo (1 γκολ, 4 ασίστ) στην 3η του σεζόν στην Βαρκελώνη παρουσιάστηκε εμφανώς βελτιωμένος (ειδικά υπό τις οδηγίες του Setien), αλλά και πάλι δεν έπεισε ιδιαίτερα. Όσο για τον Sergi Roberto (1 γκολ, 2 ασίστ) δεν έγινε ποτέ ο αντικαταστάτης ούτε του Dani Alves ούτε του Xavi όπως περίμεναν στην Barcelona.

Η αλήθεια είναι πως ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ είναι ίδια περίπτωση με τον Neymar, καθώς μετά το 2016 όταν και αποχώρησε από την ομάδα το κενό του δεν καλύφθηκε ποτέ. Όχι τόσο στα μετόπισθεν, αλλά επιθετικά. Επί εποχής Pep Guardiola έφτιαχνε σταθερά κάθε χρόνο πάνω από 10 τέρματα για τους συμπαίκτες του και ακόμα και στις τελευταίες του σεζόν έκανε σαφώς καλύτερη δουλειά από τους διαδόχους του. Γι’ αυτό φέτος ακούστηκε κάποια στιγμή η ιδέα (σ.σ. δεν εφαρμόστηκε ούτε δοκιμαστικά φυσικά) η Barcelona να παίξει με δύο αριστεροπόδαρους πλάγιους μπακ χρησιμοποιώντας εκτός από τον Alba και τον νεοαποκτηθέντα Junior Firpo (1 γκολ, 2 ασίστ) που άφησε θετικές εντυπώσεις καλύπτοντας τον πρώτο όταν ήταν τραυματίας.

Με όλα αυτά η Barcelona βιώνει μια μεγάλη κρίση από την οποία δεν κάνει τίποτα για να βγει. Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει να διευθετήσει πολλά αγωνιστικά θέματα στα οποία ο Bartomeu δεν μοιάζει διατεθειμένος να δώσει λύση. Μπορεί να διατυμπανίζει πως ο Messi θα μείνει, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσπάσει την υπογραφή του και ούτε πρόκειται όσο κάνει πως δεν τον ακούει. Ο Αργεντινός ξέρει πολύ καλά πως η Barcelona έχει ήδη χαραμίσει δύο εξαιρετικές χρονιές του στην σειρά και γι’ αυτό έχει μιλήσει όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές. Αν διαπιστώσει πως στα τελευταία χρόνια της καριέρας του δεν θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει κι άλλους τίτλους, ενώ ο ίδιος θα είναι ακόμα σε τοπ επίπεδο, ίσως να μην το ξανακάνει και να αναζητήσει αλλού τις κατάλληλες συνθήκες.