Τρεις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τέσσερα χρυσά μετάλλια. Κάθε φορά που φοράει την φανέλα των ΗΠΑ ο Kevin Durant είναι ο καλύτερος παίκτης τους και όποιες και αν είναι οι συνθήκες παίρνει από το χέρι την ομάδα του και την οδηγεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010: Οι ΗΠΑ είχαν πάει στην Τουρκία με τους Chauncey Billups, Rudy Gay, Andre Iguodala, Danny Granger, Eric Gordon, Lamar Odom, Tyson Chandler και μελλοντικούς σταρ όπως οι Stephen Curry, Russell Westbrook, Derrick Rose και Kevin Love που ακόμα όμως δεν πρωταγωνιστούσαν στο NBA. Θεωρήθηκε λοιπόν πολύ πιθανό να μην πάρουν ούτε αυτή τη φορά τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας τον οποίο είχαν κατακτήσει για τελευταία φορά το 1994 στον Καναδά. Παίκτη σαν τον Durant όμως, που στα 21 του είχε αναδειχτεί για πρώτη φορά πρώτος σκόρερ του NBA, δεν είχε καμία άλλη ομάδα. Έβαλε 33 πόντους στην Ρωσία (ηττήθηκε 89-79) στα προημιτελικά, 38 στην Λιθουανία (έχασε 89-74) στα ημιτελικά και 28 στο 81-64 επί της Τουρκίας στον τελικό για βγει MVP της διοργάνωσης και μετά το στραπάτσο στην Indianapolis το 2002 (6η θέση) και αυτό στην Ιαπωνία το 2006 (χάλκινο μετάλλιο) τις επανάφερε στην κορυφή του κόσμου.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Στο Λονδίνο είχαμε δει ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι Αμερικανοί σε διεθνές επίπεδο μετά την Dream Team του 1992. Με παίκτες τους Kobe Bryant, LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Paul, James Harden, Westbrook, Deron Williams, Love, Chandler, Iguodala και ο νεαρός τότε Anthony Davis που μόλις είχε επιλεγεί στο νούμερο ένα του draft πετύχαιναν 115.5 πόντους ανά αγώνα και κέρδιζαν με μέση διαφορά 32.1 πόντων. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα αστέρια ο Durant ξεχώρισε ως ο πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ με μέσο όρο 19.5 πόντους και ηγήθηκε της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου σημειώνοντας 30 πόντους στο 107-100 επί της Ισπανίας στον τελικό.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Στο Ρίο οι ΗΠΑ είχαν πολλά νέα πρόσωπα με τους Jimmy Butler, DeAndre Jordan, Kyle Lowry, Harrison Barnes, DeMar DeRozan, Kyrie Irving, Klay Thompson, DeMarcus Cousins, Paul George και Draymond Green να μην έχουν ξαναπαίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι μόνοι που είχαν παραστάσεις από την διοργάνωση ήταν ο Carmelo Anthony και ο Durant ο οποίος ξελάσπωσε τους Αμερικανούς που στην φάση των ομίλων κέρδισαν με την ψυχή στο στόμα Σερβία (94-91) και Γαλλία (100-97). Ήταν πάλι ο πρώτος σκόρερ τους με 19.4 πόντους ανά αγώνα, έβαλε 27 στα προημιτελικά με την Αργεντινή (ηττήθηκε 105-78) και στον τελικό φρόντισε ώστε οι Σέρβοι να μην γίνουν απειλητικοί φορτώνοντας το καλάθι τους με 30 πόντους στη νίκη της ομάδας του με 96-66.

Φτάνουμε λοιπόν και στο Τόκιο. Ο Durant θα μπορούσε κάλλιστα να μην βρίσκεται εκεί. Το βεβαρημένο πρόγραμμα της φετινής σεζόν λόγω της παράτασης που πήρε η προηγούμενη εξαιτίας του κορονοϊού έκανε τα μεγαλύτερα ονόματα του NBA να αρνηθούν την πρόσκληση της εθνικής προκειμένου να ξεκουραστούν και θα ήταν πολύ λογικό εάν έπραττε και αυτός το ίδιο, αφού προερχόταν από ρήξη αχίλλειου τένοντα. Παρόλα αυτά ήταν πρόθυμος να διεκδικήσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο και να κάνει την διαφορά για μια ομάδα που λόγω των συνθηκών στήθηκε πρόχειρα. Δίχως την παρουσία του οι ΗΠΑ ενδεχομένως να μην πήγαιναν παραπέρα από τα προημιτελικά και η αλήθεια είναι πως θα ήταν πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα κατά σειρά με Ισπανία, Αυστραλία και Γαλλία.

Οι Ισπανοί στα προημιτελικά κέρδιζαν 39-29 με 3:25 να υπολείπονται για τη λήξη του ημιχρόνου, αλλά όταν ο Durant ανέλαβε δράση λύγισαν. Αφού πρώτα συνέβαλε ώστε οι Αμερικανοί να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας ισοφαρίσει 43-43 ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης με δύο εύστοχα τρίποντα και σκόραρε τους 13 από τους 26 πόντους τους στην 3η περίοδο. Για την ακρίβεια τους πέτυχε κατά την διάρκεια ενός επιμέρους 22-6 που τους έφερε μπροστά 65-49. Όταν πήγε στον πάγκο η Ισπανία κατάφερε να ανακάμψει και να μειώσει 69-63, αλλά άμα τη επιστροφή του βρέθηκε στο -13 (90-77) και τελικά ηττήθηκε 95-81 δεχόμενη συνολικά 29 πόντους από τον forward των Brooklyn Nets.

Πανομοιότυπη ήταν και η εξέλιξη του ημιτελικού με την Αυστραλία. Στα μέσα της 2ης περιόδου οι ΗΠΑ έχαναν 41-26 όμως οι 15 πόντοι του Durant επέτρεψαν στις ΗΠΑ να μείνουν όρθιες και μέχρι το ημίχρονο να πλησιάσουν 45-42. Το δεύτερο το ξεκίνησαν με ένα σερί 12-0 κατά το οποίο ο KD σκόραρε άλλους οκτώ πόντους και από εκεί και πέρα δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι άλλο. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 23 και εφόσον το νερό είχε μπει στο αυλάκι οι συμπαίκτες του φρόντισαν να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε μετατρέποντας το +9 (54-45) σε +19 (74-55) με την διαφορά να φτάνει μέχρι τους 23 πόντους (84-61) στην 4η περίοδο προτού οι Αμερικανοί επικρατήσουν με 97-78.

Στον τελικό η αποστολή τους ήταν πιο ζόρικη. Η Γαλλία τους είχε κερδίσει 83-76 στον πρώτο αγώνα για την φάση των ομίλων και φιλοδοξούσε να το κάνει ξανά χτυπώντας τους κοντά στο καλάθι με τον Rudy Gobert εκμεταλλευόμενη την αδύναμη front line τους. Ο Durant όμως έδωσε το σύνθημα για τη νίκη από το ξεκίνημα κιόλας βάζοντας τους 12 από τους πρώτους 18 πόντους των ΗΠΑ. Με άλλους εννιά στην 2η περίοδο ανέβασε την διαφορά στο +10 (43-33). Μετά το 44-39 του ημιχρόνου έστειλε το προβάδισμα των Αμερικανών στο +11 (56-45) και το διατήρησε σε αυτά τα επίπεδα. Οι Γάλλοι έκαναν την αντεπίθεση τους και οκτώ δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη μείωσαν 85-82, αλλά οι δύο εύστοχες βολές του Durant σφράγισαν το τελικό 87-82 το οποίο ήρθε χάρη σε 29 δικούς του πόντους.

Έτσι έγινε ο δεύτερος Αμερικανός μπασκετμπολίστας μετά τον Carmelo Anthony που έχει στην κατοχή του τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης μάλιστα ξεπέρασε τον Melo και πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 435 πόντους αποτελώντας των πρώτο Αμερικανό με παραπάνω από 100 πόντους σε τρεις Ολυμπιάδες. Στο Τόκιο έφτασε τους 124 μόλις σε έξι παιχνίδια (σ.σ. η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής μείωσε τους αγώνες των ομίλων από πέντε σε τρεις) και φυσικά ήταν ο πρώτος σκόρερ των Αμερικανών με μέσο όρο 20.7 πόντους. Όλα αυτά τον έχουν κάνει πλέον εθνικό ήρωα στην πατρίδα του και τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του κόσμου ως τον ηγέτη της εθνικής ομάδας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για τους Αμερικανούς και το μπάσκετ ειδικά είναι η περηφάνεια τους. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν έπαιρναν το χρυσό μετάλλιο θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, αλλά από την στιγμή που τα κατάφεραν ο Durant για τους συμπατριώτες του είναι παράδειγμα προς μίμηση γιατί ήταν ο μόνος σούπερ σταρ του NBA που έβαλε την εκπροσώπηση της χώρας τους πάνω από τον εαυτό του και πήγε στο Τόκιο για να την οδηγήσει μέχρι το πρώτο σκαλί του βάθρου όπου θέλουν να την βλέπουν πάντα.