Κάποτε οι μπασκέτες στο NBA δεν ήταν τόσο ανθεκτικές όσο στις μέρες μας. Η αιτία για να γίνουν ήταν τα καρφώματα του αείμνηστου Darryl Dawkins, ο οποίος το 1979 είχε κάνει κομμάτια το ταμπλό δύο φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες αναγκάζοντας τον τότε Κομισάριο, Larry O’Brien, να διατάξει την άμεση εγκατάσταση καλαθιών με άθραυστο γυαλί και στεφάνια που λυγίζουν.
Ο Dawkins (σ.σ. ήταν ο πρώτος παίκτης που έπαιξε στο NBA χωρίς να περάσει πρώτα από το NCAA) εκείνη τη σεζόν έπαιζε στους Philadelphia 76ers και αποτελούσε τον πιο θεαματικό παίκτη του NBA. Μάλιστα «βάφτιζε» κάθε του κάρφωμα με ονόματα όπως τα «In-Your-Face Disgrace», «Look Out Below», «Turbo Sexophonic Delight», «Rim-Wrecker», «Go-Rilla», «Spine Chiller Supreme», «Cover Your Head» και «Yo Mama». Ο ίδιος είχε το παρατσούκλι «Chocolate Thunder» το οποίο του έδωσε ο Stevie Wonder, που μπορεί να μην βλέπει, αλλά το εμπνεύστηκε από τις περιγραφές που του έκαναν για τα καρφώματα του. Επίσης πολλές φορές ο θηριώδης center σκάρωνε και στιχάκια για τα καρφώματα του όπως το αγαπημένο του «Get-Out-of-the-Waying, Backboard-Swaying, Game-Delaying, If-You-Ain’t-Grooving-You-Best-Get-Moving Dunk».
Στις 13 Νοεμβρίου του 1979 στην εκτός έδρας ήττα της ομάδας του από τους Kansas City Kings με 110-103, κάρφωσε τόσο δυνατά που το ταμπλό έγινε σκόνη και θρύψαλα ονομάζοντας το κάρφωμα του «Chocolate-Thunder-Flying, Robinzine-Crying, Teeth-Shaking, Glass-Breaking, Rump-Roasting, Bun-Toasting, Wham-Bam Glass-Breaker-I-Am Jam». Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε, όπως είχε πει, ήταν να προστατευτεί από τα γυαλιά που έπεφταν «βροχή» και παρότι είχε παραδεχτεί πως αυτό που έκανε δεν ήταν ασφαλές, είχε τονίσει πως ήταν κάτι που άρμοζε απόλυτα στην προσωπικότητα του.
Όσοι βρέθηκαν εκεί έλεγαν πως ο ήχος που ακούστηκε όταν κάρφωσε ήταν σαν να εξερράγη βόμβα στο παρκέ. Αν και η αναμέτρηση δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη, η φάση με τον Dawkins να σπάει το ταμπλό έγινε viral όπως λέμε σήμερα και έπαιζε ξανά και ξανά στα δελτία ειδήσεων. Ευτυχώς ο σταθμός που εργαζόταν ο επίσης αείμνηστος Craig Sager τον είχε στείλει στο γήπεδο μαζί με έναν κάμεραμαν για να τραβήξει μερικά πλάνα από το παιχνίδι και να πάρει δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές.
Μετά από αυτό οι φίλαθλοι των Sixers άρχισαν να τον σταματάνε στον δρόμο και να του λένε πως θα έπρεπε να κάνει ένα τέτοιο κάρφωμα και γι’ αυτούς. Έτσι λοιπόν στις 5 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς η Philadelphia κέρδισε 132-120 τους San Antonio Spurs και ο Dawkins δεν άφησε παραπονεμένο το κοινό της. Μόλις βρήκε την ευκαιρία κάρφωσε τόσο δυνατά που ξερίζωσε το στεφάνι και φυσικά γνώρισε την αποθέωση. Μετά το τέλος του αγώνα όμως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Κομισάριο του NBA ο οποίος του ζήτησε να παρουσιαστεί στο γραφείο του το επόμενο πρωί.
Μπορεί τα σπασμένα ταμπλό από τα καρφώματα του Dawkins να έφερναν δημοσιότητα την οποία είχε ανάγκη εκείνη την περίοδο το πρωτάθλημα, αλλά αυτή η κατάσταση εκτός του ότι ήταν επικίνδυνη καθυστερούσε πολύ την ολοκλήρωση των παιχνιδιών. Ο Larry O’Brien λοιπόν, αφού του έκανε τις απαραίτητες συστάσεις, του ζήτησε να σταματήσει να διαλύει τις μπασκέτες για να κάνει την πλάκα του και τον ενημέρωσε πως αν συνεχίσει, θα πρέπει να πληρώνει πέντε χιλιάδες δολάρια για κάθε ζημιά που θα προκαλεί. Μάλιστα θέσπισε νέο κανόνα εξαιτίας του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να τον μιμηθούν κι άλλοι παίκτες και έτσι όποιος έσπαγε το καλάθι πλέον θα τιμωρούταν με πρόστιμο.
Ο Dawkins σεβάστηκε την επιθυμία του, αφού δεν τον συνέφερε να πληρώνει κάθε τρεις και λίγο ένα τέτοιο ποσό, οπότε από εκεί και πέρα αρκέστηκε σε πιο χαλαρά καρφώματα. Για καλό και για κακό πάντως, σύντομα σε όλα τα γήπεδα του NBA οι μπασκέτες αντικαταστάθηκαν με καινούργιες που άντεχαν σαφώς περισσότερο. Όσο για τον ίδιο, συνέχισε να κλέβει την παράσταση εντός, αλλά και εκτός παρκέ με τις ξεκαρδιστικές ατάκες του, όπως αυτή που είχε πει πως είναι εξωγήινος και έχει έρθει από τον πλανήτη Lovetron, διατηρώντας τον τίτλο του πρώτου showman που εμφανίστηκε στο NBA.
Αφήστε μια απάντηση