Σύλλογοι, εθνικές ομάδες, ομοσπονδίες, εγχώρια πρωταθλήματα, φίλαθλοι, UEFA και FIFA παίρνουν θέση στα «χαρακώματα». Η σύσταση της European Super League απέκτησε «σάρκα» και «οστά» επιφέροντας μονομιάς διχασμό και έντονες αντιδράσεις στον ποδοσφαιρικό κόσμο που πλέον βρίσκεται σε «πόλεμο».

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής (18/4) Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Milan, Inter, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal και Tottenham με κοινή ανακοίνωση τους γνωστοποίησαν πως ιδρύουν την δική τους κλειστή ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σκοπός της όπως αναφέρεται είναι να προσφέρει στο κοινό το πιο ανταγωνιστικό θέαμα της αγοράς μέσω των συνεχών αναμετρήσεων μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων το οποίο θα αποφέρει τεράστια αύξηση στα έσοδα τους και θα της βοηθήσει να αλλάξουν το ποδόσφαιρο προς το καλύτερο, κάτι που θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και τους μικρότερους συλλόγους. Προφανώς όμως η υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ευρώπη και όχι μόνο δεν τα βλέπει έτσι τα πράγματα.

Τι εστί European Super League

Το πλάνο της κλειστής λίγκας των μεγάλων κάνει λόγο για την συμμετοχή 20 ομάδων. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται άλλες τρεις ώστε τα ιδρυτικά μέλη τα οποία θα αγωνίζονται μόνιμα στην διοργάνωση να γίνουν 15. Οι υπόλοιποι πέντε συμμετέχοντες θα είναι διαφορετικοί κάθε χρόνο και θα προκύπτουν από ένα σύστημα πρόκρισης το οποίο προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί. Οι ομάδες θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των 10, μετά από 18 αγωνιστικές οι τρεις πρώτες θα περνάνε απευθείας στα προημιτελικά και ο τέταρτος με τον πέμπτο κάθε ομίλου θα δίνουν διπλούς αγώνες μπαράζ για μια θέση στους «8». Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν διπλά νοκ άουτ παιχνίδια με εξαίρεση τον τελικό που θα είναι μονός και θα γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο.

Η διοργάνωση θα ξεκινάει τον Αύγουστο και θα ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ οι αγώνες της θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα επιτρέποντας στις ομάδες να παίρνουν μέρος κανονικά στα εγχώρια πρωταθλήματα τους τα Σαββατοκύριακα. Πρόεδρος της European Super League θα είναι ο Πρόεδρος της Real Madrid Florentino Perez με Αντιπροέδρους τον ιδιοκτήτη της Juventus Andrea Agnelli, που αποτελεί τον βασικό υποκινητή αυτής της προσπάθειας και αυτόν της Manchester United Joel Glazer. Στόχος τους είναι η έναρξη της διοργάνωσης να γίνει το συντομότερο δυνατό, ενώ όσον αφορά τα κέρδη των ομάδων για την συμμετοχή τους και μόνο θα λάβουν από 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ η κάθε μία με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JP Morgan Chase να αναλαμβάνει την χρηματοδότηση όλου του εγχειρήματος.

Η αντίδραση της UEFA

Οι 12 είχαν ενημερώσει νωρίτερα για τις προθέσεις τους την UEFA η οποία ετοιμαζόταν να επισημοποιήσει τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο Champions League από το 2024. Οπότε πριν καν την ανακοίνωση για την σύσταση της European Super League είχε προχωρήσει σε δική της ενημερώνοντας από κοινού με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την Premier League, την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την La Liga, την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Serie A πως οι ομάδες που θα πάρουν μέρος σε αυτή την «ανταρσία» θα τιμωρηθούν με αποβολή από τις ευρωπαϊκές και τις εγχώριες διοργανώσεις.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως αυτή η κίνηση δεν έχει σκοπό την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παρά μόνο τα προσωπικά συμφέροντα των 12 ομάδων που επιθυμούν την δημιουργία κλειστής διοργάνωσης προκειμένου να αυξήσουν κι άλλο τα έσοδα τους. Επίσης ευχαρίστησε τις γερμανικές και τις γαλλικές ομάδες επειδή ταχθήκαν στο πλευρό της, αφού Bayern Munich, Dortmund και Paris Saint-Germain αρνήθηκαν να γίνουν ιδρυτικά μέλη της European Super League και κατέληξε πως όλοι μαζί θα παλέψουν για να μην επικρατήσει το συμφέρον των λίγων έναντι των πολλών.

Έβαλε τους παίκτες στην μέση η FIFA

Τα σχέδια για την European Super League ήταν γνωστά εδώ και καιρό οπότε η FIFA είχε πάρει θέση άμεσα με το που διαπιστώθηκε πως οι φήμες για την δημιουργία της έχουν υπόσταση. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε συνεννόηση με αυτές της Ευρώπης (UEFA), της Ασίας (AFC), της Αφρικής (CAF), της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF), της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) και της Ωκεανίας (OFC) κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή πως οι παίκτες που θα πάρουν μέρος στην κλειστή ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συμμετέχουν στους αγώνες των εθνικών τους ομάδων.

Κάπως έτσι το πρόβλημα από ευρωπαϊκό γίνεται παγκόσμιο, αφού είναι λογικό πως η Αίγυπτος για παράδειγμα δεν θα θέλει σε καμία περίπτωση να στερηθεί τις υπηρεσίες του Mohamed Salah (Liverpool) ή η Νότια Κορέα αυτές του Son Heung-Min (Tottenham) όπως και κάθε άλλη χώρα που δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια των καλύτερων της παικτών στις διεθνείς διοργανώσεις. Οπότε μοιραία οι παίκτες θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στους εργοδότες τους και στην δυνατότητα να αγωνιστούν με τα χρώματα της πατρίδας τους σε ένα τουρνουά όπως το World Cup. Γι’ αυτό άλλωστε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η τοποθέτηση των Ενώσεων τους επί του θέματος.

Η Αγγλία στην πρώτη γραμμή της αντίστασης

Με το που ξεφούρνισαν την είδηση της σύστασης της European Super League οι 12 στο Νησί σήμανε συναγερμός. Μέχρι και ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Boris Johnson, τοποθετήθηκε επίσημα και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει στις μεγάλες αγγλικές ομάδες να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο της χώρας δηλώντας σύμμαχος της UEFA όπως και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Η Premier League πάλι κινητοποιήθηκε προτού υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ζητώντας με τις υπόλοιπες 14 ομάδες της στο πλευρό της από τους έξι αγγλικούς συλλόγους να αποσυρθούν από την κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα εδώ και τώρα.

Όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Αγγλία τάχτηκαν κατά της δημιουργίας της European Super League χαρακτηρίζοντας την αποτέλεσμα της απληστίας που διακατέχει τους πάμπλουτους ιδιοκτήτες των συγκριμένων ομάδων και φυσικά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχαν αντίστοιχους τίτλους. Οι Εγγλέζοι ήταν οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν αφού τα δικά τους πρωταθλήματα είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο, οι Ιταλοί προς το παρόν έχουν πιο ήπιες αντιδράσεις λέγοντας βέβαια ορθά κοφτά «ΟΧΙ» στην διοργάνωση των μεγάλων και οι Ισπανοί ασχολούνται περισσότερο με την μάχη που δίνουν Atletico, Real και Barcelona για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βλέποντας με μια ουδέτερη ματιά αυτή την εξέλιξη σε πρώτη φάση.

Η Premier League όμως αποτελεί την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική φίρμα σε όλο τον πλανήτη (είναι πιο δημοφιλής ακόμα και από το Champions League) και είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση σε σχέση με την Serie A και την La Liga. Τα έσοδα της είναι τεράστια και μοιράζονται δίκαια και αναλογικά σε όλες τις ομάδες της ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται και στις παρακάτω κατηγορίες με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται οικονομικά και οι μικρότερες ομάδες της χώρας. Με τους μεγαλύτερους συλλόγους της λοιπόν να μεταφέρουν την αίγλη τους στην European Super League κινδυνεύει άμεσα να χάσει την δική της. Αν λοιπόν μειωθεί το ενδιαφέρον για τους αγώνες της το πανίσχυρο οικονομικό «οικοδόμημα» που έχει δημιουργήσει εδώ και 28 χρόνια από τότε που συστάθηκε θα καταρρεύσει και μαζί του θα συμπαρασύρει όλο το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Οι φίλαθλοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο

Οι Άγγλοι ήδη έχουν κατακλύσει τα social media με αναρτήσεις που κάνουν λόγο για προδοσία από τις ίδιες τους τις ομάδες. Σε πολλά σχόλια αναφέρουν πως οι ιδιοκτήτες τους σκέφτονται μόνο τρόπους με τους οποίους θα τους πάρουν λεφτά και πως εφόσον η δημιουργία της European Super League αποσκοπεί καθαρά στο κέρδος αμαύρωσαν την τεράστια ιστορία των έξι συλλόγων. Στην Ιταλία πάλι λένε πως ο Agnelli και οι άνθρωποι της Milan και της Inter θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που τα γήπεδα είναι κλειστά και λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπονται μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις, αλλιώς θα υπήρχαν έντονες κινητοποιήσεις από τους tiffozi.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν οι 12 της European Super League έχουν τους πάντες εναντίον τους και δεν φαίνεται να τους υπολογίζουν γιατί θεωρούν πως τους κρατάνε στο χέρι. Τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας χωρίς τις μεγαλύτερες ομάδες τους θα δεχτούν πανίσχυρο πλήγμα εάν τις αποβάλουν όπως λένε. Η επιβίωση τους εξαρτάται από την παρουσία τους οπότε τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ότι αυτές αυτά. Έτσι τους έχουν δώσει το δικαίωμα να θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή να παίζουν στην δική τους κλειστή διοργάνωση όπου θα μοιράζονται μεταξύ τους τα έσοδα τα οποία θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους αποφέρει η συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της UEFA και να συνεχίσουν να αγωνίζονται με τους δικούς τους όρους και σε αυτές των χωρών τους.

Η άλλη πλευρά πιστεύει πως ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Ο μικρός τον μεγάλο και τούμπλαλιν και αν το «πορτοφόλι» των ήδη πανίσχυρων συλλόγων μεγαλώσει κι άλλο μέσω μιας ιδιωτικής λίγκας στα έσοδα της οποίας θα έχουν πρόσβαση μόνο οι ίδιοι, ο ανταγωνισμός στα εγχώρια πρωταθλήματα θα γίνει αθέμιτος και θα εξαλειφθεί παντελώς. Κι εδώ παρεμβαίνει ο κόσμος. Από το τι θέλει να βλέπει θα κριθεί και η έκβαση του πρώτου ποδοσφαιρικού «παγκοσμίου» πολέμου. Οι 12 ήδη διαπραγματεύονται με νέους ενδιαφερόμενους (κυρίως online streaming πλατφόρμες όπως αυτή της Disney και της Amazon) και όχι τα κανάλια που διατηρούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των διοργανώσεων της UEFA και των εγχώριων πρωταθλημάτων για συμβόλαιο διπλάσιας αξίας από αυτό που έχουν τώρα. Τι θα γίνει όμως εάν οι φίλαθλοι τους δεν θέλουν να πληρώνουν συνδρομές για να παρακολουθούν την European Super League ή ακόμα χειρότερα δεν γεμίζουν τα γήπεδα;

Το συγκεκριμένο ζήτημα μοιάζει να είναι θέμα ηθικής για το κοινό. Όταν θα επιτραπεί η επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες θα πάρουμε μια πρώτη γεύση για το τι πιστεύουν, όμως μόνο ένα είναι σίγουρο. Όσα χρήματα και να βγάζει μια ομάδα χωρίς τον κόσμο της δεν είναι τίποτα και αν οι 12 της European Super League έρθουν αντιμέτωπες με τον δικό τους αυτή θα είναι μια μάχη που δεν πρόκειται να κερδίσουν.