Σε μια σειρά που στα χαρτιά ήταν ξεκάθαρο φαβορί οι Los Angeles Clippers κερδίζουν μεν τους Dallas Mavericks 2-1, αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πίσω αν δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους.

Η διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαινόταν πριν την διακοπή της σεζόν τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού. Με το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επανέναρξη της να είναι μεγαλύτερο από αυτό ανάμεσα στο τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου και την έναρξη της επόμενης, οι Mavericks έκαναν άλματα προόδου και ουσιαστικά αυτό που παρουσιάζουν στο παρκέ είναι αυτό που λογικά θα βλέπαμε από αυτούς την επόμενη χρονιά. Δηλαδή οι Clippers δεν αντιμετωπίζουν την 7η ομάδα της Δύσης, αλλά την σαφώς βελτιωμένη έκδοση της.

Ο Rick Carlisle έχει βρει την σωστή χημεία και παρότι το ρόστερ που έχει στην διάθεση του δεν διαθέτει την ποιότητα αυτού που διαχειρίζεται ο Doc Rivers, η παρουσία του Luka Doncic και του Kristaps Porzingis ανεβάζει κατά πολύ την δυναμική ολοκλήρου του συνόλου. Ο 21χρονος Σλοβένος με τον 25χρονο Λετονό είναι δύο ζωντανά miss match, αφού οι απεριόριστες δυνατότητες που έχουν τους κάνουν να φαίνονται στο παρκέ σαν τέσσερις και όχι δύο παίκτες. Οι Clippers παρότι είναι μια από τις πιο σκληρές ομάδες του NBA και έχουν στη σύνθεση τους μερικούς από τους κορυφαίους αμυντικούς του πρωταθλήματος δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε τον έναν ούτε τον άλλο, όμως για καλή τους τύχη στις δύο νίκες που έχουν κάνει έως τώρα ο ένας από τους δύο έχει φύγει από τη μέση.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς οι Mavericks έδειξαν πως δεν αστειεύονται και αφού επέστρεψαν από το αρχικό -16 (18-2) στην δεύτερη περίοδο απέκτησαν διαφορά 14 πόντων (50-36). Οι Clippers επανήλθαν άμεσα στο παιχνίδι ισοφαρίζοντας 57-57, αλλά είχαν πάρει το μήνυμα πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα περίμεναν. Στο ημίχρονο βρίσκονταν πίσω 69-66 και είχαν δεχτεί ήδη 19 πόντους από τον Doncic (είχε ακόμα 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα) και 14 από τον Porzingis. Το Dallas είχε τον έλεγχο και εφόσον οι προθέσεις του ήταν ίδιες και στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης οι Clippers έβαλαν μπροστά τα μεγάλα μέσα. Ο Marcus Morris έκανε bulling στον Doncic και ο Porzingis έσπευσε να του δείξει πως δεν μασάνε από τέτοια κόλπα πέφτοντας στην παγίδα του. Οι σπρωξιές που αντάλλαξαν ανάγκασαν τους διαιτητές να χρεώσουν από μία τεχνική ποινή στον καθένα και εφόσον ο Λετονός είχε δεχτεί άλλη μία νωρίτερα αποβλήθηκε.

Με εννιά λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση του τρίτου δωδεκάλεπτου το +5 (71-66) των Mavericks μέχρι το τέλος του έγινε -5 (87-82). Ο Doncic έμεινε να παλεύει μόνος του και άντεξε μέχρι και τρία λεπτά πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Οι 42 πόντοι, οι 9 ασίστ, τα 7 ριμπάουντ και τα 3 κλεψίματα του κουβάλησαν τους Mavericks μέχρι το 106-102, όμως οι σαφώς περισσότερες επιθετικές λύσεις των Clippers τους οδήγησαν στη νίκη με 118-110. Όσοι θεωρούσαν πως αν δεν είχε αποβληθεί ο Porzingis το Dallas θα κέρδιζε δικαιώθηκαν πανηγυρικά στο δεύτερο παιχνίδι. Χάρη σε 23 δικούς του πόντους και άλλους 27 από τον Doncic (8 ριμπάουντ, 7 ασίστ) οι Mavericks σε μια αναμέτρηση πανομοιότυπη με την πρώτη στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτησαν και μάλιστα εύκολα.

Απέκτησαν προβάδισμα 17 πόντων (44-27) στην δεύτερη περίοδο και παρότι μέχρι την ανάπαυλα οι Clippers ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση μειώνοντας 61-56, στο τέλος της 3ης περιόδου η διαφορά βρισκόταν στο +13 (98-85) και στις αρχές της 4ης στο +18 (108-90). Οι Mavericks κέρδισαν 127-114 με τον Porzingis να σημειώσει 13 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο αποδεικνύοντας πως αν δεν είχε αποβληθεί στην προηγούμενη αναμέτρηση η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Η λύση για τους Clippers ήταν μία. Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης. Στον 3ο αγώνα ο Doncic έχοντας δημιουργήσει απίστευτα προβλήματα στον Patrick Beverley, τον Paul George και τον Kawhi Leonard βρήκε τον μπελά του με τον σκληροτράχηλο Morris ο οποίος του έδωσε και κατάλαβε.

Ο Σλοβένος έφαγε της χρονιάς του και βγήκε εκτός ρυθμού, όμως και πάλι θα μπορούσε να έχει κάνει την διαφορά. Στα 29 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ παρότι ήταν άστοχος (4/14 σουτ), αλλά όσο «τάιζε» τον Porzingis (34 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 5/9 τρίποντα) οι Mavericks έμοιαζαν ικανοί για αντεπίθεση. Έχαναν 68-54 στο ημίχρονο και 78-63 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου και πάνω που μείωσαν 81-71 ο Doncic χτύπησε στον αριστερό του αστράγαλο και αποχώρησε από το παιχνίδι. Η ομάδα του το πάλεψε όσο μπορούσε αλλά χωρίς την βοήθεια του δεν ήταν σε θέση να κάνει το κάτι παραπάνω και ηττήθηκε 130-122. Το κακό είναι πως ενδέχεται να μην τον έχει καθόλου στον επόμενο αγώνα.

Οι Clippers λοιπόν έχουν το πάνω χέρι χωρίς να μπορούν να περιορίσουν τους δύο καλύτερους παίκτες των Mavericks και χωρίς να παίζει καλά ο ένας από τους δύο δικούς τους σταρ. Την ώρα που ο Leonard έχει μέσο όρο 33.3 πόντους, 10.3 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ και 2 κλεψίματα ο Paul George στα δύο τελευταία παιχνίδια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στο πρώτο μπορεί να έβαλε 27 πόντους, όμως στο δεύτερο είχε 14 με 2/10 τρίποντα και στο 3ο έμεινε στους 11 με 1/8 σουτ πίσω από τα 7.25 μέτρα. Την δική του κακή παρουσία καλύπτει εν μέρει ο Morris που εκτός από «κλειδί» στην αντιμετώπιση του Doncic αποτελεί και βαρόμετρο στην επίθεση έχοντας μέσο όρο 15.7 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα με το εξαιρετικό 53.3% στα τρίποντα. Εκτός αυτού το μόνο παιχνίδι στο οποίο επωφελήθηκαν από το πιο γεμάτο ρόστερ τους ήταν το 3ο, όταν πήραν σημαντική βοήθεια τόσο από τον Landry Shamet (18 πόντοι) όσο και από τον Ivica Zubac (15 πόντοι).

Αντίθετα οι Mavericks χάρη στις ασίστ του Doncic και την «βρώμικη» δουλειά που κάνει με τα σκριν του ο Porzingis αξιοποιούν στην εντέλεια τους σουτέρ τους, καθώς έως τώρα ο Tim Hardaway Jr. συνεισφέρει 19 πόντους ανά αγώνα με 39.3% στα τρίποντα και ο Seth Curry 17 με 60%. Η επιστροφή του Montrezl Harrell στην δράση βέβαια ίσως να δώσει στους Clippers την ώθηση που ψάχνουν και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο 26χρονος power forward αποτελεί τον πιο σκληρό παίκτη τους και είναι υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου αναπληρωματικού, καθώς στην κανονική περίοδο είχε μέσο όρο 18.6 πόντους και 7.1 ριμπάουντ. Στον 3ο αγώνα της σειράς πέτυχε 13 πόντους ερχόμενος ως συνήθως από τον πάγκο και πρωτοστάτησε στο bulling που έγινε στον Doncic αποκαλώντας τον μετά από ένα καλάθι του «B!tch a$$ white boy». Στην φάση που ακολούθησε μάλιστα του πήρε ένα πονηρό φάουλ, ο νεαρός Σλοβένος του είπε να σταματήσει να κάνει θέατρο και τα αίματα άναψαν.

Αυτή είναι και η πιστοποίηση πως οι Clippers έχουν καταλάβει πως μόνο αν σπάσουν τον τσαμπουκά των δύο Ευρωπαίων αστέρων των Mavericks και ειδικά του Doncic δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Στην άμυνα γίνονται ολοένα και πιο κακά παιδιά, στην επίθεση ξέρουν πως ό,τι και να συμβεί ο Leonard θα τους ξελασπώσει, αλλά ακόμα και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που έως τώρα έχουν το προβάδισμα σε αυτή τη σειρά.