Παλιότερα γινόταν μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ ακόμα πιο παλιά το να πληρώσει μία ομάδα κάποια άλλη για να της πάρει τον προπονητή αποζημιώνοντας την μάλιστα με εφταψήφιο ή οκταψήφιο ποσό ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον όμως όλο και περισσότεροι τεχνικοί αλλάζουν πάγκο με την ίδια διαδικασία που οι παίκτες αλλάζουν φανέλα και οι τιμές στο προπονητικό μεταγραφικό παζάρι αυξάνονται ραγδαία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι τρεις από τις πέντε πιο ακριβές μετακινήσεις προπονητών στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν λάβει χώρα μέσα στην τελευταία τριετία, ενώ οι έξι από τις 10 ακριβότερες όλων των εποχών έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 και μετά. Όταν το καλοκαίρι του 2008 η Manchester City πλήρωσε την Blackburn 6.5 εκατομμύρια ευρώ για να επιτρέψει στον Mark Hughes να την αναλάβει προκάλεσε αίσθηση, αφού έως τότε οι αποζημιώσεις για μεταγραφές προπονητών κυμαίνονταν γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποια στιγμή ένας προπονητής θα κόστιζε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτός είναι ο 33χρονος Julian Nagelsmann που πλέον αποτελεί τον ακριβότερο προπονητή όλων των εποχών, καθώς προκειμένου η Leipzig να του επιτρέψει να μετακομίσει στον πάγκο της Bayern Munich ζήτησε και πήρε από τους Βαυαρούς 25 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το πενταπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που είχε δαπανήσει για την απόκτηση του από την Hoffenheim πριν τρία χρόνια (σ.σ. η συμφωνία έκλεισε το καλοκαίρι του 2018 και ο Nagelsmann πήγε στην Leipzig έναν χρόνο μετά). Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που της είχε στοιχίσει ο Γερμανός τεχνικός την έφεραν πέρυσι στην δεύτερη θέση της Bundesliga και στα ημιτελικά του Champions League ως μία από τις ομάδες που έπαιζαν το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και φέτος παρότι αποδυναμώθηκε αισθητά κατάφερε να την βγάλει άνετα δεύτερη και να την οδηγήσει έως τους «16» αντίστοιχα.

Λόγο λοιπόν να τον αποχωριστεί δεν είχε και έτσι από την στιγμή που η Bayern τον ήθελε πάση θυσία της ζήτησε και πήρε τον ουρανό με τ’ άστρα. Για χάρη του οι πρωταθλητές Γερμανίας εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Hansi Flick (χαμένος δεν θα πάει καθώς αναμένεται να αναλάβει την εθνική Γερμανίας), που πέρυσι τους οδήγησε σε ένα ανέλπιστο και ταυτόχρονα πέρα για πέρα εντυπωσιακό treble και περιμένουν από αυτόν να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο πλάνο του Τεχνικού τους Διευθυντή, Hasan Salihamidzic για απόλυτη ευρωπαϊκή κυριαρχία. Κι όλα αυτά ενώ θα μπορούσαν να τον είχαν πάρει με σαφώς πολύ λιγότερα χρήματα από την Hoffenheim το 2018, αλλά προτίμησαν τον NiKo Kovac θεωρώντας πως ο Nagelsmann δεν ήταν ακόμα έτοιμος για την Bayern.

Το δικό της παιδί-προπονητή θαύμα έχει όμως και η Πορτογαλία. Ο 36χρονος Ruben Amorim το 2017 καταταλαιπωρημένος από τραυματισμούς αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του ως παίκτης και να ασχοληθεί με την προπονητική. Η πρώτη του δουλειά ήταν το 2019 σε ομάδα 3ης κατηγορίας στην χώρα του και πέρυσι ανέλαβε την δεύτερη ομάδα της Braga, αλλά μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκε να είναι προπονητής στην πρώτη. Μετά από εννιά νίκες και μία ισοπαλία στα 10 πρώτα παιχνίδια υπό τις οδηγίες του και την κατάκτηση του Πορτογαλικού League Cup, η Sporting Lisbon εκμεταλλεύτηκε την διακοπή της αγωνιστικής δράσης που προκάλεσε το ξέσπασμα του κορονοϊού και της τον άρπαξε με το αζημίωτο φυσικά.

Τον Μάρτιο του 2020 δεν δίστασε να δώσει στην Braga 10 εκατομμύρια ευρώ και να τον κάνει τον 3ο για τότε πιο ακριβό προπονητή όλων των εποχών. Για να φανταστείτε σε 14 χρόνια επαγγελματικής καριέρας ως ποδοσφαιριστής ο Amorim έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, η ακριβότερη μεταγραφή που έκανε κόστισε ένα εκατομμύριο ευρώ και ήταν η μετακίνηση του από την Belenenses στην Benfica το 2008 όταν ήταν 23 ετών. Η Sporting πάντως δικαιώνεται απόλυτα για την επιλογή της, καθώς βαδίζει ολοταχώς προς την κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος μετά το 2002 όντας αήττητη μετά από 29 αγωνιστικές βασιζόμενη σε νεαρούς παίκτες και κυρίως Πορτογάλους.

Ο Brendan Rodgers είναι επίσης ένας προπονητής που κανείς δεν περίμενε να κοστίσει τόσο ακριβά. Έκανε όνομα στην Premier League παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο με την Swansea και η Liverpool το 2012 ισοφάρισε το ρεκόρ για μεταγραφή προπονητή στην Αγγλία πληρώνοντας 6.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός έφτασε πολύ κοντά στο να την οδηγήσει στην κορυφή το 2014 δημιουργώντας ένα φανταστικό σύνολο, όμως εφόσον ο τίτλος κατέληξε στα χέρια της Manchester City και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις δεν συνεχίστηκαν, τον Οκτώβριο του 2015 απολύθηκε. Την επόμενη σεζόν ανέλαβε την Celtic η οποία υπό την καθοδήγηση του όχι απλά συνέχισε την κυριαρχία της στην Σκωτία, αλλά έγινε ισοπεδωτική κατακτώντας όλους τους εγχώριους τίτλους τόσο το 2017 όσο και το 2018.

Η δουλειά του δεν περνούσε απαρατήρητη από τις αγγλικές ομάδες και έτσι όταν η Celtic δέχτηκε πρόταση από την Leicester στα μέσα της σεζόν το 2019 για να τον αφήσει να φύγει ζήτησε να πληρωθεί αδρά και έβαλε στα ταμεία της 10.5 εκατομμύρια ευρώ. Από το πουθενά ο Rodgers έγινε ο δεύτερος πιο ακριβός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου και μεταμόρφωσε την Leicester σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Premier League. Μπορεί μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2016 να ήταν 12η στην βαθμολογία το 2017 και 9η το 2018 και το 2019, αλλά από πέρυσι παίζει εξαιρετικά. Πριν την διακοπή λόγω πανδημίας θεωρούταν δεδομένο πως θα έβγαινε στο Champions League και παρότι μετά την επανέναρξη της σεζόν την πήρε η κάτω βόλτα και τερμάτισε 5η δεν πτοήθηκε. Φέτος βρίσκεται σταθερά στην 3η θέση και έχει δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της, ενώ προκρίθηκε στον τελικό του FA Cup για πρώτη φορά μετά το 1969.

Την πεντάδα των πιο ακριβών προπονητών συμπληρώνουν δύο Πορτογάλοι. Ο Jose Mourinho που δεν θα μπορούσε να μην είναι ο πρώτος προπονητής για τον οποίο δαπανήθηκε ένα τόσο μεγάλο ποσό και ο Andre Villas-Boas που θεωρήθηκε διάδοχος του. Μετά την κατάκτηση του treble το 2010 με την Inter ο Special One μπήκε στο στόχαστρο της Real Madrid που ήταν διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να τον πάρει και το έκανε. Οι Nerazzurri θα του επέτρεπαν να πάει στην Μαδρίτη μόνο σε περίπτωση που ο Florentino Perez θα τους έκανε μια προσφορά που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν και τότε τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση ενός προπονητή ήταν αστρονομικό ποσό.

Έναν χρόνο αργότερα όμως ο Roman Abramovich και η Chelsea ισοπέδωσαν το συγκεκριμένο ρεκόρ. Ο Ρώσος μεγιστάνας έβλεπε στο πρόσωπο του Villas-Boas τον νέο Mourinho, καθώς μόλις είχε πάρει με την Porto Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League. Χωρίς καν να το σκεφτεί έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Marseille ήταν έως ότου να γίνει η μεταγραφή του Nagelsmann από την Leipzig στην Bayern ο πιο ακριβός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου), αλλά η τεράστια επένδυση του πήγε στράφι. Ο Πορτογάλος ήθελε να κάνει ριζική ανανέωση στην ομάδα και ήρθε σε ρήξη με παίκτες όπως ο Frank Lampard, ο John Terry και ο Didier Drogba με αποτέλεσμα η παραμονή του στο Λονδίνο να διαρκέσει μόλις μερικούς μήνες. Απολύθηκε τον Μάρτιο του 2012 και μετά το τέλος της σεζόν ανέλαβε την Tottenham, ενώ η Cheslea είχε κατακτήσει το Champions League και το Κύπελλο Αγγλίας.

Η σειρά έχει πλέον ως εξής: Nagelsmann 25 εκατομμύρια ευρώ, Villas-Boas 15, Rodgers 10.5, Mourinho και Amorim από 10. Ακολουθούν ο Hughes, ο Ronald Koeman για τον οποίο η Everton έδωσε στην Southampton έξι εκατομμύρια ευρώ το 2016 και ο Peter Bosz που το 2017 μεταπήδησε από τον Ajax στην Dortmund έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο Rodgers είναι δύο φορές στο Top 10 όπως και ο Nagelsman, ενώ υπάρχει και η ιδιόμορφη περίπτωση του Maurizio Sarri. Ο Ιταλός το 2019 γνωρίζοντας πως η Chelsea έχει σκοπό να τον απολύσει είχε έρθει ήδη σε συμφωνία με την Juventus που τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει 5.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει, αφού οι Άγγλοι έμαθαν πως έχουν δώσει τα χέρια και θέλησαν να επωφεληθούν.

Το παράδοξο είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις μεταγραφές προπονητών δεν βγήκαν. Ο Villas-Boas έφυγε κακήν κακώς από την Chelsea, ο Mourinho δεν πήρε το Champions League και η κόντρα του με τον Iker Casillas και τον Sergio Ramos τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου στην Real, ο Hughes ήταν ο πρώτος προπονητής στη νέα τότε Αραβική εποχή για την Manchester City και απολύθηκε μετά από ενάμιση χρόνο, ο Koeman κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία της Everton αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά και απομακρύνθηκε στις αρχές της δεύτερης σεζόν του στην ομάδα, ο Bosz απολύθηκε από την Dortmund μετά από τέσσερις μήνες αγωνιστικής δράσης, ο Sarri παρότι πήρε το πρωτάθλημα πέρυσι ήταν κοινό μυστικό πως δεν θα συνεχίσει στον πάγκο της Juventus, ενώ για Rodgers και Liverpool τα είπαμε παραπάνω.

Η λίστα πάντως με τις ακριβότερες μεταγραφές προπονητών σύντομα θα ανανεωθεί. Βλέπετε η Dortmund από τον Ιανουάριο έχει συμφωνήσει με τον Marco Rose που όμως δεσμεύεται με συμβόλαιο από την Gladbach η οποία θα εισπράξει πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποδεσμεύσει και θα τα επενδύσει για να πάρει τον αντικαταστάτη του. Αυτός θα είναι ο Adi Hutter που φέτος οδηγεί την Eintracht Frankfurt σε μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, καθώς βρίσκεται στην 4η θέση της Bundesliga και φιλοδοξεί να βγει στο Champions League, οπότε για να τον αποχωριστεί ζητάει 7.5 εκατομμύρια ευρώ.