Με τους 46 πόντους που σημείωσε στον έκτο αγώνα των τελικών της Ανατολής κόντρα στους Boston Celtics, ο LeBron James ξεπέρασε τους 40 για έβδομη φορά στα φετινά playoffs και ισοφάρισε την δεύτερη καλύτερη επίδοση για τα περισσότερα παιχνίδια με 40+ πόντους στην postseason μέσα στην ίδια σεζόν. Μέχρι πρότινος μοναδικός κάτοχος της ήταν ο Michael Jordan.
Πίσω στο 1989 λοιπόν, ο “Air” σε ηλικία 26 ετών είχε αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του NBA για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με μέσο όρο 32.5 πόντους, είχε οδηγήσει τους Bulls στην έκτη θέση της Ανατολής με ρεκόρ 47-35 και ετοιμαζόταν να ταλαιπωρήσει ξανά τους Cavaliers στα playoffs (σ.σ. την περασμένη σεζόν οι Bulls τους είχαν αποκλείσει 3-2 στον πρώτο γύρο). Αυτή τη φορά το Cleveland είχε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά δεν κατάφερε να το διατηρήσει για πολύ, αφού το Chicago κέρδισε τον δεύτερο αγώνα της σειράς και στον τρίτο ο Jordan με τους 44 πόντους του (είχε επίσης 10 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα) φρόντισε να του δώσει προβάδισμα 2-1.
Οι Bulls επικράτησαν 101-94, όμως στο επόμενο παιχνίδι οι Cavs ισοφάρισαν 2-2 κερδίζοντας 108-105 στην παράταση παρότι ο “Air” φόρτωσε το καλάθι τους με 50 πόντους. Όσο για την πέμπτη αναμέτρηση τους, αυτή έμελλε να περάσει στην ιστορία. Ο Jordan πέτυχε 44 πόντους, πρόσθεσε 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ και έβαλε το περίφημο “The Shot” χαρίζοντας στην ομάδα του την πρόκριση με σκορ 101-100. Με δύο δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη ο τότε προπονητής του Chicago, Doug Collins, κάλεσε time out και έδωσε μια απλή οδηγία: “Η μπάλα στον Michael και οι υπόλοιποι κάντε στην άκρη”. Ο Craig Elho ανέλαβε να τον σταματήσει, αλλά παρότι πήδηξαν ταυτόχρονα, ο Jordan έμεινε στον αέρα και ευστόχησε ενώ ο ίδιος προσγειώθηκε στο παρκέ.
Αμέσως μετά ήταν η ώρα για το πρώτο ραντεβού του με τους Knicks στην postseason. Το Chicago κέρδισε τον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου στο Madison Square Garden, όμως στον επόμενο η Νέα Υόρκη τον εξουδετέρωσε πλήρως και τον κράτησε στους 15 πόντους ισοφαρίζοντας 1-1. Το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει το μάτι του να γυαλίσει και έτσι στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν στο Chicago Stadium, ο Jordan ήταν ασταμάτητος. Στον τρίτο αγώνα είχε 40 πόντους, 15 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 6 κλεψίματα με αποτέλεσμα οι Bulls να επικρατήσουν 111-88 και στον τέταρτο 47 πόντους, 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κοψίματα με την ομάδα του να φτάνει στο 3-1 κερδίζοντας 106-93.
Φυσικά η νίκη με την οποία το Chicago πέρασε στους τελικούς της Ανατολής έφερε την υπογραφή του. Στο έκτο παιχνίδι της σειράς οι Bulls επιβλήθηκαν των Knicks 113-111 με τον “Air” να σημειώνει 40 πόντους (πρόσθεσε 10 ασίστ και 4 κοψίματα) και να ευστοχεί στις δύο βολές με τις οποίες διαμορφώθηκε το τελικό σκορ τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος (σ.σ. προηγουμένως η Νέα Υόρκη είχε ισοφαρίσει 111-111 με τρίποντο και φάουλ από τον Trent Tucker). Την έβδομη και τελευταία του 40άρα σε εκείνα τα playoffs την είχε βάλει στους Pistons.
Το Chicago είχε “κλέψει” τον πρώτο αγώνα της σειράς στο Detroit και έδειχνε ικανό να κόψει τον δρόμο των “Bad Boys” προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος σταματώντας τους στους τελικούς της Ανατολής. Χάρη σε 46 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κλεψίματα από τον Jordan κέρδισε και το τρίτο παιχνίδι της σειράς 99-97 με δικό του καλάθι ενώ απέμεναν τρία δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Στους τρεις αγώνες που ακολούθησαν όμως οι Pistons τον περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας τους “Jordan Rules” (το ειδικό πλάνο που είχαν καταστρώσει για την εξουδετέρωση του), έκαναν τρεις νίκες και απέκλεισαν τους Bulls 4-2.
Αφήστε μια απάντηση