Οι παίκτες των ΗΠΑ ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να παρατάσσουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το NBA, αντιμετωπίζονται ως Θεοί ανάμεσα σε ανθρώπους, αλλά από το πρώτο τους κιόλας παιχνίδι στο Τόκιο διαπίστωσαν πως αν δεν αγωνιστούν ως σύνολο η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δεν θα αποτελέσει απλή υπόθεση.
Η ξεγυρισμένη «σφαλιάρα» από την Γαλλία έδειξε στους παίκτες του Gregg Popovich πως μπορεί να μην είναι καν το φαβορί για να βρεθούν στο πρώτο σκαλί του βάθρου και ήρθε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ήττα και κουβαλούσαν άλλες δύο από τα τρία φιλικά προετοιμασίας που έδωσαν, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Από το 1992 και μετά οπότε και η εθνική τους ομάδα άρχισε να στελεχώνεται από σταρ του NBA είχε χάσει μόλις δύο φορές σε 56 φιλικές αναμετρήσεις. Για την ιστορία και στις δύο περιπτώσεις στην διοργάνωση που ακολούθησε δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο, καθώς κατέληξε με το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 αποκλείστηκε από τους Γάλλους στα προημιτελικά.
Μετά από εκείνο το παιχνίδι ο διοικητικός ηγέτης της USA Basketball, Jerry Colangelo, είχε πει πως στο Τόκιο οι Αμερικάνοι (σ.σ. είχαν πάει στην Κίνα με πάρα πολλές απουσίες) θα παρουσιαστούν με τελείως διαφορετική σύνθεση και φυσικά πολύ πιο δυνατοί, ενώ πριν από το τζάμπολ των Ολυμπιακών Αγώνων ο Popovich είχε υπογραμμίσει πως προετοιμάζονταν εδώ και δύο χρόνια για να πάρουν ρεβάνς από την Γαλλία. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος όμως εκτέθηκαν από το αποτέλεσμα (ήττα 83-76). Ο πρώτος διότι έφαγε πόρτα από τα μεγαλύτερα ονόματα του NBA και αναγκάστηκε να πάει στο Τόκιο με τα δεύτερα και χωρίς ψηλούς, ενώ ο πολύπειρος προπονητής των San Antonio Spurs διότι παρά την βαρύγδουπη δήλωση του είδε τους παίκτες να είναι αλλού ντ’ αλλού όπως και στα φιλικά.
Οι Αμερικάνοι έμοιαζαν μπερδεμένοι στην επίθεση και έτσι αναλώθηκαν στο να κάνει ο καθένας ατομικά αυτό που ξέρει παίζοντας όπως με την ομάδα του στο NBA. Στην άμυνα πάλι ήταν χαμένοι στο διάστημα. Μηδέν περιστροφές, μηδέν βοήθειες και πολλές φορές ούτε καν τα στοιχειώδη στο ένας εναντίον ενός. Με μόνους αξιόπιστους ψηλούς τον Bam Adebayo (2.06 μέτρα) και τον Draymond Green (1.98 μέτρα) οι Γάλλοι ήξεραν πως πρέπει να χτυπήσουν τις ΗΠΑ κοντά στο καλάθι και το έκαναν με κάθε τρόπο. Περνώντας τη μπάλα συνεχώς στους center τους οι οποίοι σκόραραν εύκολα 26 πόντους (θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν και λίγοι) και με πολλές διεισδύσεις από τους κοντούς τους. Γυρνούσαν τη μπάλα στην περιφέρεια όσο χρειαζόταν προκειμένου να αδειάσει τελείως ο χώρος μέσα στο ζωγραφιστό ώστε να βρεθεί ο Rudy Gobert (2.16 μέτρα), που πέτυχε 14 πόντους, μόνος του με τον ανυπεράσπιστο αντίπαλο του, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν το ίδιο και με τον Moustapha Fall (2.18 μέτρα) του Ολυμπιακού από τον οποίο πήραν 9 πολύτιμους πόντους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την δράση των κοντών πάλι αποτέλεσε ο Evan Fournier. Τα τέσσερα από τα εφτά δίποντα του προήλθαν από λέι απ απέναντι σε οργανωμένη άμυνα την οποία έκανε να υποφέρει με τους 28 πόντους του. Ο shooting guard των Boston Celtics ήταν μόνιμος «πονοκέφαλος» για τις ΗΠΑ και αυτός που πέτυχε τα καθοριστικότερα σουτ για την Γαλλία σε φάσεις ενδεικτικές της αμυντικής αδράνειας των Αμερικανών. Με το σκορ στο 74-70 υπέρ τους ο Fournier τρέχει στην γωνία για να πάρει πάσα από άουτ και ο Zach LaVine δεν τον ακολουθεί. Μέχρι να φτάσει ο Adebayo έχει προλάβει να σουτάρει ανενόχλητος και να μειώσει 74-72. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην προηγούμενη φάση είχε γίνει το ίδιο ακριβώς με τον Nicolas Batum να εκτελεί ελεύθερος για τρεις και να κάνει το 74-70.
🚨 OLYMPICS HIGHLIGHTS 🚨
— Tomek Kordylewski (@Timi_093) July 25, 2021
🇫🇷 Evan Fournier (@EvanFourmizz) with game-high 28 points on 11-22 FG and some big shots in a France win against the USA ☘️ pic.twitter.com/4JSIBGnpkk
Το προσπέρασμα ήρθε δια χειρός Fournier όταν ο Kevin Durant (10 πόντοι, 4/12 σουτ) κατάφερε να εμποδίσει τον Gobert αλλά δεν πήγε στο ριμπάουντ όπως ούτε ο κορυφαίος των Αμερικανών Jrue Holiday (18 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και έτσι ο Guerschon Yabusele χώθηκε ανάμεσα τους για να πάρει τη μπάλα. Προτού βγει μαζί της εκτός αγωνιστικού χώρου πρόλαβε να την δώσει στον αμαρκάριστο Fournier που επιχείρησε τρίποντο χωρίς δεύτερη σκέψη και έβαλε μπροστά την Γαλλία 76-74. Αυτός ήταν ο ένατος πόντος από ένα σερί 14-0 με το οποίο οι Γάλλοι βρέθηκαν από το -7 (74-67) στο +7 (81-74) και πήραν τη νίκη. Οι Αμερικάνοι έμειναν στο μηδέν για τρεισήμισι λεπτά σκοράροντας ξανά με δύο βολές 10 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ενώ το τελευταίο τους καλάθι στο παιχνίδι ήταν το τρίποντο του LaVine με 4:21 να απομένουν.
Όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ δε επικράτησε πανικός και όποιος έπαιρνε τη μπάλα σούταρε κατευθείαν με αποτέλεσμα να αστοχήσουν σε τρία συνεχόμενα τρίποντα στην ίδια φάση με τα δύο μάλιστα να είναι τελείως ελεύθερα. Πίσω στις ΗΠΑ η εικόνα που παρουσίασαν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και τα ΜΜΕ πέρασαν γενεές δεκατέσσερις τον Popovich για το μπάσκετ που παίζει η εθνική τους, αλλά και για την στελέχωση του ρόστερ. Οι Αμερικάνοι ναι μεν έχουν μαζί τους εννιά All-Star, όμως από αυτούς πρωτοκλασάτοι είναι μόνο ο Durant με τον Damian Lillard (11 πόντοι, 3/9 τρίποντα) και κοντά σε αυτό το στάτους βρίσκεται και ο Jayson Tatum. Επιπλέον σε διεθνή διοργάνωση έχουν αγωνιστεί μόνο ο Durant, ο Green, ο Tatum και ο Khris Middleton με τους δύο πρώτους να έχουν παίξει μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και τους άλλους δύο στο Παγκόσμιο του 2019.
Κοινώς πρόκειται για μία ομάδα με ποσοτική και ποιοτική ανισορροπία που δεν έχει παραστάσεις από τέτοιου είδους αγώνες (σ.σ. λέγεται πως οι περισσότεροι παίκτες των Αμερικανών δεν μπορούν να εμπεδώσουν με τίποτα τους κανονισμούς της FIBA) και πάνω από όλα δεν διαθέτει χημεία με τρεις παίκτες της (Middleton, Holiday, Devin Booker) να καταφθάνουν στο Τόκιο μία μέρα πριν την αναμέτρηση με την Γαλλία επειδή συμμετείχαν στους τελικούς του NBA που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την δεδομένη για τους Αμερικάνους κυριαρχία τους στον θεσμό η οποία απειλείται από ομάδες όπως οι Γάλλοι, η Ισπανία και η Αυστραλία που διαθέτουν πολλούς παίκτες που παίζουν ή έχουν παίξει στο NBA, αρκετοί εκ των οποίων πρωταγωνιστούν εκεί και δεν το έχουν σε τίποτα να κοιτάξουν στα μάτια αυτούς των ΗΠΑ, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι πως εδώ και χρόνια έχουν τον ίδιο κορμό παικτών και τον ίδιο προπονητή.
Επίσης γνωρίζουν το μυστικό για να κερδίσουν τους Αμερικάνους. Όπως είπε ο Fournier μπορεί να είναι καλύτεροι σαν παίκτες από τους αντιπάλους τους ο καθένας μόνος του, όμως σαν ομάδα μπορούν να νικηθούν. Οπότε μέχρι να γίνουν (αν γίνουν) θα είναι κοινοί θνητοί όπως όλοι οι άλλοι.
Αφήστε μια απάντηση