Στην πιο περίεργη μεταγραφική περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ η Chelsea είχε φροντίσει ώστε να διαθέτει μεγάλο μπάτζετ για την ενίσχυση της και έχοντας εντοπίσει από καιρό τους στόχους της, έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τους παίκτες που ήθελε.

Η διακοπή των εγχώριων πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ελέω κορονοϊού παρέτεινε την προηγούμενη σεζόν που ολοκληρώθηκε τέλη Αυγούστου και έτσι το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι κράτησε μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Λόγω της ζημιάς που υπέστη το ταμείο τους από την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα, η οποία επέφερε τεράστια απώλεια εσόδων, σχεδόν όλες οι ομάδες ανά την Ευρώπη δεν ήξεραν πως να κινηθούν στην αγορά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυσε για την Chelsea, αφού της είχε επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών για έναν χρόνο οπότε πέρυσι δεν είχε κάνει καμία προσθήκη στο ρόστερ της. Εκτός αυτού είχε στην διάθεση της και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχε πάρει από την Real Madrid για να της παραχωρήσει τον Eden Hazard και έτσι μπόρεσε να ξοδέψει 275 εκατομμύρια.

Ακόμα πιο βασικό από το οικονομικό κομμάτι ήταν πάντως το γεγονός πως ήξερε ποιους παίκτες ήθελε να πάρει προτού η πανδημία φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον της για την πλειοψηφία των νέων αποκτημάτων της ήταν ήδη γνωστό από τον χειμώνα πράγμα που σημαίνει πως ο μεταγραφικός της σχεδιασμός ήταν έτοιμος να μπει σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. Ενώ λοιπόν η πρωταθλήτρια Liverpool αναζητούσε φτηνές εναλλακτικές λύσεις λόγω πληρότητας, η Manchester City περίμενε χωρίς αποτέλεσμα να μείνει ο Lionel Messi ελεύθερος από την Barcelona και η Manchester United διαπραγματευόταν μήνες ολόκληρους με την Dortmund για να ρίξει την τιμή του Jadon Sancho, με τον οποίο είχε συμφωνήσει αλλά δεν τον πήρε γιατί έφτασε να προσφέρει μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ και οι Γερμανοί ζητούσαν 120 ακατέβατα, η Chelsea έκλεινε τον έναν παίκτη πίσω από τον άλλο.

Από τον Φεβρουάριο κιόλας είχε δώσει τα χέρια με τον Ajax για την μετακίνηση του Hakim Ziyech στο Λονδίνο η οποία επισημοποιήθηκε μόλις έληξε η τιμωρία της και της κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιούνιο προτού καν γίνει η επανεκκίνηση της Premier League άρπαξε τον Timo Werner μέσα από τα χέρια της Liverpool. Ο Γερμανός επιθετικός βρισκόταν στην κορυφή της μεταγραφικής της λίστας και παρότι λεγόταν πως ο Jurgen Klopp τον είχε πείσει να παίξει στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, η διοίκηση της δεν ήθελε να ξοδέψει τα 60 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούσε η Leipzig για να δώσει την συγκατάθεση της. Άλλο που δεν ήθελε η Chelsea που έσπευσε να του προσφέρει σίγουρη θέση βασικού και πολύ καλύτερες οικονομικές αποδοχές για να τον κάνει δικό της.

Όσο το Αγγλικό Πρωτάθλημα βρισκόταν σε εξέλιξη οι άνθρωποι της δούλευαν μεθοδικά για τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις της. Ο Ben Chilwell πετούσε την σκούφια του για να μετακομίσει στο Stamford Bridge και το θέμα ήταν να πειστεί η Leicester να τον παραχωρήσει. Ζητούσε 65 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σύντομα έδωσε το OK παίρνοντας μόνο 50 για τον βασικό αριστερό μπακ της εθνικής Αγγλίας. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε μερικές μέρες μετά τον τελικό του Champions League που σήμανε την άτυπη ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν του Kai Havertz. Αφού η Bayern Munich δεν ήθελε να δώσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούσε η Leverkusen, η Chelsea έπαιζε μόνη της.

Τα βρήκε στα άψε σβήσε με τον 21χρονο Γερμανό μέσο και προχώρησε στην ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της. Η μεταξύ τους συμφωνία επετεύχθη πριν καν βγει ο Ιούλιος και από τη στιγμή που η πρώην πλέον ομάδα του ικανοποιήθηκε οικονομικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να τον αποχωριστεί αρχές Σεπτεμβρίου. Εκείνη την περίοδο οι «μπλε» χτυπούσαν σε όλα τα μέτωπα. Χρήματα για να κλείσουν την «τρύπα» στο κέντρο της άμυνας τους δεν τους είχαν μείνει, αλλά πήραν τον Thiago Silva που έμεινε ελεύθερος από την Paris Saint-Germain. Στα 36 του ο Βραζιλιάνος αποτελεί ακόμα αξιόπιστη λύση και στην προκειμένη περίπτωση ήταν κελεπούρι όπως και ο 21χρονος Malang Sarr. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός (σε πρώτη φάση θα πάει ως δανεικός στην Porto) δεν είχε την εξέλιξη που αναμενόταν όταν έγινε βασικός από τα 17 του στην Nice, όμως κυκλοφορούσε κι αυτός ελεύθερος.

Η τελευταία «πινελιά» ήταν ο Edouard Mendy. Ο Frank Lampard διαπίστωσε πως δεν μπορεί να στηριχτεί πλέον στον Kepa Arrizabalaga και διεμήνυσε στην διοίκηση της Chelsea να εκταμιεύσει ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ για να του φέρει τον τερματοφύλακα που έκλεψε πέρυσι την παράσταση στο Γαλλικό Πρωτάθλημα βοηθώντας την Rennes να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League. Ο 27χρονος Σενεγαλέζος θα μπορούσε κάλλιστα να μην αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των «μπλε». Εάν είχαν καταφέρει να δώσουν σε άλλη ομάδα τον Jorginho ή τον N’Golo Kante δεν αποκλείεται να πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή την West Ham να τους παραχωρήσει τον βασικό αμυντικό χαφ της εθνικής Αγγλίας, Declan Rice, τον οποίο κοστολογούσε στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Το αποτέλεσμα των κινήσεων της Chelsea ίσως να μην είναι άμεσο. Οι φετινές επενδύσεις της θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν όμως είναι ενδεικτικές των προθέσεων της. Ο Roman Abramovich επιθυμεί την επιστροφή στην κορυφή και αν χρειαστεί θα βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.