Μπορεί ο κορυφαίος μέσος στον κόσμο να μοιάζει μόνος μέσα στην ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης της FIFA; Κι όμως μπορεί, αφού το Βέλγιο στον προημιτελικό του Euro απέναντι στην Ιταλία τα περίμενε όλα από τον Kevin De Bruyne.

Πραγματικά αυτό που συνέβη φέτος στον 30χρονο μέσο τόσο στο πιο κρίσιμο παιχνίδι του συλλόγου του όσο και σε αυτό της εθνικής του ομάδας πρέπει να είναι πολύ εκνευριστικό. Παρόλη την πληθώρα σπουδαίων παικτών που διαθέτουν τόσο η Manchester City όσο και η εθνική Βελγίου στηρίχτηκαν απόλυτα στον De Bruyne για να τις οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης και έκαναν μια τρύπα στο νερό. Μπορεί να είναι ο καλύτερος τους παίκτης και ο κορυφαίος στην θέση του αυτή την στιγμή στον πλανήτη όμως η μοναξιά του στον τελικό του Champions League και στην αναμέτρηση με τους Ιταλούς για το Euro θύμισε έντονα αυτήν του Lionel Messi στην Barcelona και στην εθνική Αργεντινής.

Με τον τρόπο που παρατάχτηκε απέναντι στην Chelsea η Manchester City περίμενε από τον De Bruyne να κουβαλάει τη μπάλα από την μεσαία γραμμή μέχρι την αντίπαλη περιοχή, να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά και να τις τελειώσει. Φυσικά όλα αυτά μαζί δεν γίνονται. Ο Pep Guardiola τον χρησιμοποίησε σαν ψεύτικο σέντερ φορ και η ομάδα του ουσιαστικά δεν απείλησε ποτέ αυτήν του Thomas Tuchel. Ο Βέλγος έγινε εύκολα αντιμετωπίσιμος, καθώς κανένας συμπαίκτης του δεν πήγαινε κοντά του ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποιον συνδυασμό για να απελευθερωθεί. Η μπάλα κολλούσε στα πόδια του και αναγκαστικά έπρεπε να απειλήσει μέσω προσωπικών ενεργειών.

Όσες φορές βρήκε τον τρόπο να την στείλει συστημένη στην «καρδιά» της περιοχής της Chelsea δεν βρέθηκε κάποιος στην πορεία της για να την σπρώξει στα δίχτυα, αφού η τακτική η οποία ακολούθησε η City απαιτούσε να είναι ο ίδιος σε αυτή τη θέση. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για δημιουργό και όχι εκτελεστή, οπότε στις ελάχιστες περιπτώσεις που κατάφερε να ξεμαρκαριστεί για να σουτάρει θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί το μικρό περιθώριο που είχε στο έπακρο, κάτι που πολλές φορές δεν είναι εφικτό ούτε για μεγάλους σκόρερ. Οι υπόλοιποι θα έλεγε κανείς πως απλά τον κοιτούσαν και όποτε τους έδωσε την ευκαιρία να σκοράρουν την πέταξαν στα σκουπίδια. Έτσι όταν αποχώρησε από την αναμέτρηση λόγω τραυματισμού τελείωσαν όλα και το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια της Chelsea που επικράτησε 1-0.

Το Βέλγιο πάλι έδειχνε πιο έτοιμο από ποτέ για να κατακτήσει το Euro και παρότι φάνηκε να έχει διορθώσει τις αδυναμίες που του κόστισαν στις προηγούμενες διοργανώσεις, στα νοκ άουτ παιχνίδια παρουσίασε συντηρητικό για τα δεδομένα του πρόσωπο και περίμενε ως δια μαγείας ο De Bruyne να το στείλει στην επόμενη φάση. Βέβαια μέχρι να το εμπεδώσουν οι Ιταλοί και να εξαπολύσουν ανελέητη πολιορκία στην εστία του βάζοντας δύο γκολ μέσα σε ένα τέταρτο, ο Gianluigi Donnarumma είχε πραγματοποιήσει δύο σωτήριες επεμβάσεις αποκρούοντας ένα σουτ του De Bruyne και ένα του Romelu Lukaku από πάσα του μέσου της Manchester City.

Στην πρώτη φάση ο De Bruyne πήρε τη μπάλα στο κέντρο και έφτασε μόνος του απέναντι στον Ιταλό τερματοφύλακα που σταμάτησε εντυπωσιακά το πολύ καλό σουτ του με το αριστερό. Στην δεύτερη διέσχισε σχεδόν όλο το γήπεδο έχοντας την στα πόδια του και την έδωσε στον Lukaku που είχε μείνει αμαρκάριστος για να επιχειρήσει αυτός να νικήσει τον Donnaruma. Δεν ήθελε λοιπόν και πολύ για να γίνει αντιληπτό πως αν η Ιταλία τον εγκλώβιζε θα έπαιρνε το πάνω χέρι. Έτσι κατέφυγε στην λύση που χρησιμοποίησαν οι Πορτογάλοι στους «16» και οι αντίπαλοι της Manchester City που δεν είναι άλλη από το σκληρό παιχνίδι.

Ο De Bruyne εισέπραξε ουκ ολίγες κλωτσιές και κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα περικυκλωνόταν, εικόνα την οποία βλέπουμε μόνιμα στους αγώνες της Αργεντινής και της Barcelona με πρωταγωνιστή τον Messi. Σε αντίθεση όμως με τον Αργεντινό οι αντίπαλοι του δεν τον σέβονται σε τέτοιο βαθμό και του δίνουν και καταλαβαίνει. Φέτος έχασε 13 παιχνίδια στην Premier League λόγω τραυματισμών από σκληρά μαρκαρίσματα, πρόπερσι 19, στον τελικό του Champions League βγήκε νοκ άουτ από αγκωνιά που του έριξε στο πρόσωπο ο Antonio Rudiger της Chelsea και στην αναμέτρηση με την Πορτογαλία έγινε αλλαγή μετά το βάναυσο τάκλιν που του έκανε στον αστράγαλο ο Joao Palhinha. Γι’ αυτόν το λόγο μάλιστα η συμμετοχή του απέναντι στην Ιταλία ήταν αμφίβολη έως την τελευταία στιγμή.

Με τον De Bruyne υπό αυστηρή επιτήρηση το Βέλγιο απείλησε από τις ατομικές ενέργειες του νεαρού Jeremy Doku και δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε για να ισοφαρίσει μετά το 2-1 του ημιχρόνου που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Ο De Bruyne κάποια στιγμή έφτασε σε σημείο να ψάξει τον Lukaku με μπαλιά πίσω από το κέντρο αλλά έτσι δουλειά δεν γινόταν. Ολοκλήρωσε το τουρνουά ως ο παίκτης που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες (13), αλλά σε γκολ μετατράπηκαν μόνο οι τέσσερις. Ο Messi έχει την ικανότητα και να βάζει και να φτιάχνει γκολ και πάλι χωρίς βοήθεια δεν γίνεται από μόνος του να οδηγήσει τις ομάδες του σε επιτυχίες. Πόσο μάλλον ο De Bruyne που η δουλειά του είναι να δίνει έτοιμα τέρματα στους συμπαίκτες του.

H Manchester City μπορεί να κάνει μεταγραφές και να αποκτήσει παίκτες που θα τον στηρίξουν μήπως και κάποια στιγμή κατακτήσει το Champions League. Το Βέλγιο ως εθνική ομάδα δεν έχει αυτή την δυνατότητα και στο World Cup του Κατάρ το 2022 θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να πάρει έναν τίτλο με την γενιά του De Bruyne του οποίου η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει πλέον έντονα με αυτήν του Lionel Messi.