Σύμφωνα με το πλάνο που είχε στο μυαλό του όταν τελείωνε το σχολείο το 2015, ο Malik Newman τώρα θα έπρεπε να ολοκληρώνει την δεύτερη σεζόν του στο NBA. Το παιδί θαύμα του Μισισίπι υποτίθεται πως θα αγωνιζόταν μία σεζόν στο NCAA, θα έκανε θραύση στην επίθεση και αμέσως μετά θα επιλεγόταν σε κάποιο από πρώτα νούμερα του draft. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχτηκαν έτσι. Η απόφαση του να παίξει για το Mississippi State University, στο οποίο είχε αγωνιστεί παλιότερα και ο πατέρας του, ενώ τον ήθελαν μεταξύ άλλων το Kansas και το Kentucky αποδείχτηκε λανθασμένη και χρειάστηκε να περάσουν μόλις δύο εβδομάδες για να το διαπιστώσει.
Στα πρώτα πέντε παιχνίδια του στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα (είχε απολογισμό 11,4 πόντους ανά αγώνα με μόλις 25,6% στα τρίποντα) δεν θύμιζε σε τίποτα τον MVP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κάτω των 17 ετών (οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2014) αλλά ούτε και τον καλύτερο shooting guard της χώρας στην ηλικία του που είχε ολοκληρώσει την τελευταία του χρονιά στο Callaway High School (έχει αποσύρει την φανέλα του με το νούμερο “14”) με μέσο όρο 29.7 πόντους. Κατάλαβε λοιπόν γρήγορα πως δεν κολλάει στην φιλοσοφία της ομάδας του και ήξερε ήδη πως θα πρέπει να αλλάξει φανέλα. Σαν να μην έφτανε αυτό έπαιξε όλη τη χρονιά τραυματίας κάτι που στην πορεία, όπως του είπαν οι γιατροί, θα μπορούσε να έχει θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του.
Υπό αυτές τις συνθήκες φυσικά τα πράγματα δεν καλυτέρεψαν και έτσι αφού πρώτα δήλωσε διαθεσιμότητα για το draft του 2016 στη συνέχεια ζήτησε μεταγραφή, καθώς οι προβλέψεις τον έφερναν στον δεύτερο γύρο. Μεταπήδησε στο Kansas όπου ήθελε να πάει εξ αρχής, όμως σύμφωνα με τους κανονισμούς του NCAA θα έπρεπε πρώτα να μείνει μία σεζόν εκτός αγωνιστικής δράσης. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να απαλλαγεί από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο αριστερό του πόδι και φέτος έκανε μία καινούργια αρχή.
Η βελτίωση του μπορεί να μην ήταν άμεσα εντυπωσιακή αλλά ήταν αισθητή. Στην κανονική περίοδο ήταν σαν να βλέπεις πάνω κάτω τον ίδιο παίκτη σε μια καλύτερη ομάδα, όμως από το τουρνουά της Big-12 και μετά η απόδοση του “εκτοξεύτηκε”. Ξεκίνησε φορτώνοντας το καλάθι του Oklahoma State με 30 πόντους έχοντας 4/6 τρίποντα, στον ημιτελικό απέναντι στο Kansas State σκόραρε 22 με 5/8 πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και στον τελικό οδήγησε τους Jayhawks σε νίκη επί του West Virginia σταματώντας στους 20 αλλά με 6/8 τρίποντα!
Στον πρώτο γύρο του “March Madness” οι 10 πόντοι που σημείωσε ήταν αρκετοί ώστε το Kansas να κερδίσει το Penn 76-60. Στον δεύτερο το Seton Hall προέβαλε σθεναρή αντίσταση (έχασε 83-79), οπότε έπρεπε να βάλει 28 ώστε η ομάδα του να περάσει στο “Sweet 16” όπου απέκλεισε 80-76 το Clemson με 17 δικούς του πόντους. Το καλύτερο το κρατούσε πάντως για το πιο δύσκολο παιχνίδι. Στην μεγάλη μάχη με το Duke για την πρόκριση στο Final 4 πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση της κολεγιακής του καριέρας σημειώνοντας 32 πόντους οι 13 εκ των οποίων ήρθαν στην παράταση! Το τρίποντο με το οποίο έκανε το σκορ 81-78 ήταν το καθοριστικότερο καλάθι της αναμέτρησης την οποία το Kansas κέρδισε 85-81 και βρέθηκε για πρώτη φορά μετά το 2012 ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του NCAA.
Έστω λοιπόν και με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση ο Newman διόρθωσε το λάθος του και εξιλεώθηκε απέναντι στον εαυτό του. Έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητες του για την σωστή ομάδα και την βοήθησε να κάνει το παραπάνω βήμα, αφού τις δύο προηγούμενες χρονιές είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά.
Αφήστε μια απάντηση