Έτσι όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα έως τώρα στο Euro και με το ποδόσφαιρο που έχει παίξει η Δανία διαθέτει όλα τα φόντα για να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και να διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Οι Δανοί αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, αλλά η παρουσία τους στα προημιτελικά δεν είναι απρόσμενη. Ήταν ούτως ή άλλως το φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης του δεύτερου ομίλου στον οποίο δέσποζε η παρουσία του Βελγίου και εφόσον την έπαιρναν, από την στιγμή που στην επόμενη φάση θα αντιμετώπιζαν τον δεύτερο του πρώτου ομίλου (αναμενόταν να είναι μία εκ των Τουρκίας, Ουαλίας ή Ελβετίας) ήταν δεδομένο πως στους «16» θα έπεφταν πάνω σε αντίπαλο που θα ήταν στα μέτρα τους. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν ως εδώ, καθώς η εικόνα που έχουν παρουσιάσει τους καθιστά απόλυτα ικανούς να παραμείνουν στο τουρνουά έως και την 11η Ιουλίου (σ.σ. η μέρα του τελικού).

Η Δανία την τελευταία διετία έχει στον πάγκο της τον Kasper Hjulmand ο οποίος ευτύχησε να έχει στην διάθεση του μία πολύ καλή γενιά παικτών που αγωνίζονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θέλησε να αξιοποιήσει τις παραστάσεις που κουβαλάνε υπέρ της εθνικής ομάδας. «Πάντρεψε» τους πιο έμπειρους με τους ταλαντούχους νεαρούς και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται πριν από το Euro. Στα πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του World Cup του 2022 η Δανία, αφού κέρδισε 2-0 το Ισραήλ συνέτριψε με 8-0 την Μολδαβία και με 4-0 την Αυστρία παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Κάτι που είδαμε και στον πρώτο της αγώνα για την διοργάνωση προτού το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Christian Eriksen αλλάξει τα δεδομένα.

Η ήττα από την Φινλανδία με 1-0 και το χαμένο πέναλτι με το οποίο ο Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham) θα μπορούσε να έχει ισοφαρίσει πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Από την αναμέτρηση με το Βέλγιο (ήττα με 2-1) οι Δανοί δεν περίμεναν έτσι κι αλλιώς να πάρουν κάτι οπότε φαινόταν πως θα αποχαιρετούσαν το Euro καταρρακωμένοι από το σοκ που προκάλεσε η περιπέτεια της υγείας του καλύτερου τους παίκτη. Τελικά μάλλον λειτούργησε υπέρ τους. Όταν ο Eriksen βγήκε από το νοσοκομείο οι συμπαίκτες του ανακουφίστηκαν και απελευθερώθηκαν πλήρως με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν όχι απλά το πραγματικό τους πρόσωπο αλλά ένα ακόμα καλύτερο. Σε μια ονειρική βραδιά στην Κοπεγχάγη με υπέροχη ατμόσφαιρα και ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων η Δανία ήταν καταιγιστική και με το 4-1 επί της Ρωσίας πήρε την πρόκριση.

Υπερτέρησε στην τριπλή ισοβαθμία με Ρώσους και Φινλανδούς λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων και κατέλαβε την δεύτερη θέση του ομίλου. Ταχύτητα, άριστοι συνδυασμοί, άψογες εκτελέσεις και απίθανες εμπνεύσεις, όλα λειτούργησαν στην εντέλεια. Από τον 21χρονο Mikkel Damsgaard (Sampdoria) που άνοιξε το σκορ με ένα καταπληκτικό γκολ μέχρι τον 25χρονο Andreas Christensen (Chelsea), ο οποίος διέπρεψε και ως κεντρικός αμυντικός και ως αμυντικός χαφ θυμίζοντας μεγάλους λίμπερο του παρελθόντος και έκανε το 3-1 με ένα τρομερό σουτ και τον 24χρονο Joakim Maehle (Atalanta) που «όργωσε» τόσο την αριστερή όσο και την δεξιά πλευρά στο 3-4-3 των Δανών βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα με το τελευταίο τέρμα του αγώνα.

Ίδια περίπου εικόνα και απέναντι στην Ουαλία με τον Hjulmand να τραβάει άσσο από το μανίκι του, καθώς ο Kasper Dolberg (Nice) που αντικατέστησε στην κορυφή της επίθεσης τον τιμωρημένο Yussuf Poulsen (Leipzig), ο οποίος είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ της Δανίας κόντρα στην Ρωσία, άνοιξε τον δρόμο για τα προημιτελικά. Ο 23χρονος επιθετικός μπορεί να πέρασε σεζόν αφλογιστίας στο Γαλλικό Πρωτάθλημα, αλλά στο Άμστερνταμ όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά με τον Ajax γνώριζε καλά τα κατατόπια πέτυχε δύο γκολ. Ο Maehle, που στο Euro έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του, έδωσε ρεσιτάλ πάλι από τα άκρα και σκόραρε ξανά, ενώ ο Martin Braithwaite (Barcelona) που έψαχνε το γκολ σε όλη την διοργάνωση ταλαιπώρησε τους Ουαλούς και διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Με τους Simon Kjaer (Milan), Jannik Vestergaard (Southampton) και Christensen στην άμυνα, τον Kasper Schmeichel κάτω από τα δοκάρια, τον Maehle να βρίσκεται παντού και να «καταπίνει» αμέτρητα χιλιόμετρα σε όποια πλευρά και αν παίζει, τον Hojbjerg να κυριαρχεί στο κέντρο, να φτιάχνει το ένα γκολ μετά το άλλο και να αποτελεί ίσως τον κορυφαίο μέσο του Euro μέχρι τώρα, τον Damsgaard με τον Braithwaite να αναστατώνουν με την ταχύτητα τους και τις ντρίμπλες τους τις αντίπαλες άμυνες και τον Poulsen με τον Dolberg να βρίσκουν δίχτυα συνεχώς η Δανία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία από τις ομάδες που μπορεί να βρεθούν από εδώ και πέρα στον δρόμο της. Ειδικά σαν σύνολο, βάσει τον όσων έχει δείξει θα την τοποθετούσαμε στις τρεις καλύτερες του τουρνουά μαζί με Βέλγιο και Ιταλία.

Εάν αποκλείσει την Τσεχία και βρεθεί στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1992 όταν και είχε πάρει το Euro θα έχει ξεπεράσει μέχρι και τις προσδοκίες που είχε πριν από την διοργάνωση. Σε αυτή την περίπτωση τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τελικό θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Ουκρανία-Αγγλία. Με όσα έχουμε δει από την Δανία ποιος δεν θα της έδινε τύχη ακόμα και κόντρα στην Αγγλία μέσα στο Wembley που θα φιλοξενήσει τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό;